Volledig scherm
Peggy Whitson © REUTERS

Astronaute vestigt Amerikaans ruimterecord

Peggy Whitson, een Amerikaanse astronaute die van al haar landgenoten het langst in de ruimte verbleef, heeft zaterdagnacht het Internationaal Ruimtestation ISS verlaten om terug te keren naar aarde.

Volledig scherm
Peggy Whitson tijdens een van haar 10 spacewalks, een ruimtewandeling buiten het ruimtestation. Geen enkele vrouw deed er meer. © AP

Ze werd vergezeld door de Amerikaanse astronaut Jack Fischer en de Russische cosmonaut Fyodor Yurchikhin. De drie reisden aan boord van een Russisch Sojoez ruimtevaarttuig dat vanochtend is geland in Kazakhstan.

De 57-jarige Whitson verbleef sinds november in het ISS op een 288-daagse missie. In haar leven heeft ze daarmee in totaal 665 dagen in de ruimte doorgebracht. Geen enkele Amerikaan ging haar voor en ze is de eerste vrouw die zo lang in de ruimte verbleef. Bovendien is Whitson met haar 57 jaar de oudste vrouw ooit in de ruimte.

Haar Amerikaanse record is goed voor een achtste plaats op de wereldwijde ranglijst van atronauten die het langst in de ruimte verbleven, vlak na de Rus Yurchikhin met 673 dagen.

Volledig scherm
© AP

Aan Amerikaanse media vertelde ze wat ze het meest gemist heeft. ,,Toiletten met een spoelknop, geloof me, je wilt geen details weten", was haar eerste antwoord. Ook aan pizza denkt ze al een tijdje. Ze liet verder weten dat ze het prima had gevonden nog wat langer in de ruimte te blijven. De fitnessmogelijkheden in het ISS zijn veel beter dan vroeger waardoor de astronauten langer fit blijven. Ook al is ze blij weer op aarde te zijn, ze zegt dat ze erg zal moeten wennen aan de zwaartekracht en de gewichtloosheid zal missen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zoektocht naar buitenaards leven: zo vind je een alien
    Video

    Zoektocht naar buiten­aards leven: zo vind je een alien

    Al jaren fantaseren ze in Hollywood over de mogelijkheid dat er buitenaards leven bestaat. En wij fantaseren natuurlijk uitbundig met ze mee! Want het kan toch bijna niet dat er in die oneindige hoeveelheid planeten en sterren in ons heelal maar één intelligent soort wezen bestaat? De vraag is alleen: waar begin je met zoeken? Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (Universiteit van Amsterdam) neemt je in zijn college mee op zoektocht.