Volledig scherm
Een meteor van de Geminidenzwerm dringt door in de atmosfeer van de aarde langs de sterren Castor en Pollux. © AFP

Bijzonder: vannacht honderden vallende sterren boven de regio

NIJMEGEN - Met een beetje geluk zijn er vanavond honderden vallende sterren boven Nederland te zien. Het hoogtepunt van deze sterrenregen is rond 04.00 uur, maar in Gelderland kun je beter eerder gaan kijken. 

Dat zegt Michiel Severin van Weerplaza. ,,Het wordt komende nacht bewolkt. Na 22.00 uur is het regengebied over Gelderland heen, dus dan heb je het beste zicht. Dat houdt ongeveer tot een uur of 02.00 aan.’’ 

Gemini

De maan is er niet om het schouwspel te verstoren met zijn felle licht. Wie de lichtsporen wil zien, moet vanavond naar het oosten kijken, rond middernacht naar het zuidoosten en morgenochtend vroeg richting het westen. 

Het gaat om de zogeheten Geminidenzwerm, zo stelt Marc van der Sluys, sterrenkundig onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn website Hemel Waarnemen. Op het hoogtepunt zijn er tot 120 vallende sterren per uur te zien. 

De Geminidenzwerm heet zo omdat het lijkt of de meteoren afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). De vallende sterren zijn minieme deeltjes steen en gruis, afkomstig van de planetoïde Phaethon. Dat rotsblok vliegt door ons zonnestelsel en laat een stofwolk achter. Die wolk blijft hangen en elk jaar rond dezelfde tijd komt de aarde er doorheen in zijn baan rond de zon. Als zo'n deeltje in onze dampkring verbrandt, zien wij dat als een kort, gelig lichtspoor aan de hemel, een meteoor.

Phaethon zelf is ook in de buurt. Hij staat nu op ongeveer 10 miljoen kilometer afstand van de aarde. Voor ruimtebegrippen is dat redelijk dichtbij. De laatste keer dat hij in de buurt kwam, was in 1974 en de eerstvolgende keer is in december 2093. 

Nederlandse inbreng

Dat Phaethon is ontdekt, is overigens aan Nederland te danken. Hij werd in 1983 gevonden met de Infra-Rood Astronomische Satelliet (IRAS), een Nederlandse ruimtetelescoop. De sonde was gemaakt door Fokker en Hollandse Signaal.

Ga je vannacht kijken? Kleed je dan warm aan, geeft Severin als tip mee. ,,Het is koud, met temperaturen rond het vriespunt en smeltende sneeuw. Houd daar rekening mee.’’ 

En als je dan toch buiten bent en mooie plaatjes aan het schieten bent, stuur ons die dan vooral op. Je kunt ze mailen naar online@gelderlander.nl of whatsappen naar 0613322268.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.