Biologen verbijsterd na ontdekking langste ‘kwalsliert’ ooit

videoBiologen hebben tijdens een expeditie voor de westkust van Australië op grote diepte de waarschijnlijk grootste siphonophorae ooit ontdekt. Het gaat om een tientallen meters lange sliert die bestaat uit miljoenen kwalachtige, ongewervelde diertjes die één kolonie vormen maar de indruk wekken een zelfstandig organisme te zijn. Op de wetenschappelijke website Sciencealert jubelen experts over de vondst:  ,,Dit is de spectaculairste en langste die in de diepzee is gespot.”

De siphonophorae werd toevallig ontdekt toen een duikboot na onderzoek van een deel van de oceaan en de zeebodem weer op weg was naar boven. Op het controleschip aan de oppervlakte kwamen de beelden uit de duikboot binnen, waarna het personeel enthousiast en vol verbazing  op beeldschermen in de stuurhut het buitenaards lijkende fenomeen aanschouwde. 

,,We werden volledig weggeblazen”, vertelden biologen Nerida Wilson en Lisa Kirkendale naderhand. Met name omdat  siphonophorae meestal ‘maar’ 25 meter lang zijn en min of meer recht. ,,De buitenste cirkel van deze langzaam en hypnotiserend bewegende vorm was ongeveer 47 meter, dus de totale lengte van het ding was gigantisch.”

Elk individu dat onderdeel is van een siphonophorae heeft een specifieke taak  en een op die taak aangepaste vorm. Zo zijn er eet-, vang-, tast- en geslachtsdieren. De prooi van het schepsel bestaat uit kreeftachtigen en vis die door netelcellen worden verlamd en vastgehouden. 

De aangetroffen Siphonophorae.
Volledig scherm
De aangetroffen Siphonophorae. © Twitter

Nog niet genoeg van kwallen? Bekijk dan onderstaande video: