Jan van Hooff
Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Hooff © Marco Okhuizen

Bioloog Jan van Hooff vindt dat apen en mensen veel op elkaar lijken: ook de chimpansee heeft gevoel voor humor

autobiografieJan van Hooff groeide op in Burgers’ Zoo, de dierentuin van zijn opa, met een baby-makaak als huisgenoot. Het was het begin van een leven met apen in de hoofdrol. Nu is er een boek.

Jan van Hooff (83) recht de rug. Hij wordt een baviaan, begint luid te smakken met zijn lippen. ,,Dit is een teken van aanhankelijkheid. Voor bavianen en makaken is dit geritualiseerd vlooigedrag. Smakken betekent ‘ik wil jou vlooien, bij jou zijn’’’, zegt de bioloog als hij in zijn woonkamer in Bilthoven is uitgesmakt, weer mens is geworden en lacht om zijn eigen optreden.

Niemand kan zo goed lipsmakken als Jan van Hooff. En ook niemand kan zo smakelijk lachen. Hij heeft er niet alleen het juiste, expressieve gezicht voor. Hij weet heel goed wat hij doet en zegt, na een leven lang apen kijken. Zijn studie naar de evolutie van de lach maakte van hem een internationaal erkend primatoloog.

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

    ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

    Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.