Volledig scherm
© EPA

Derde van Aziatische gletsjers verdwijnt voor einde van de eeuw

Nog voor het eind van deze eeuw zal meer dan een derde van de gletsjers in Azië zijn gesmolten. Dit gebeurt ook als de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs worden nagekomen en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad Celsius.

Te vrezen valt dat het aantal gletsjers dat tegen die tijd gesmolten is nog hoger zal zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht dat morgen in Nature wordt gepubliceerd. ,,Op dit moment ligt de wereld niet op koers om de opwarming van de aarde tot die 1,5 graden Celsius te beperken", zegt fysisch-geograaf en hoofdauteur Philip Kraaijenbrink van de Universiteit Utrecht. 

Smeltwater

Het verdwijnen van het Aziatische ijs, door de enorme omvang nu nog de 'Derde Pool' genoemd, is verontrustend omdat miljoenen mensen in de regio in belangrijke mate afhankelijk zijn van het smeltwater. 

De gevolgen van een temperatuurstijging van 1,5 graad is vooral funest voor gletsjers in de Himalaya en Tibet. Rond het jaar 2100 zal daar volgens de Utrechtse wetenschappers de helft zijn gesmolten doordat de hooggelegen gebieden sneller opwarmen dan het wereldwijde gemiddelde.

  1. Prachtige beelden van zeer goed zichtbaar noorderlicht

    Prachtige beelden van zeer goed zichtbaar noorderlicht

    Boven het Finse Lapland vertoonde zich gisterochtend op spectaculaire wijze het noorderlicht. Het zeldzaam heldere groene licht wordt veroorzaakt door een stroom geladen deeltjes die onze atmosfeer bereikt. Deze geladen deeltjes zijn afkomstig vanaf het oppervlak van de zon. Wanneer een massale stroom deeltjes wegschiet vanaf de zon heet dit een plasmawolk. De eruptie die dit noorderlicht veroorzaakte vond volgens het Amerikaanse Space Weather Prediction Center maandag al plaats.
  2. 'Spotgoedkoop aspirientje kan wapen zijn tegen tandbederf'

    'Spotgoedkoop aspirientje kan wapen zijn tegen tandbederf'

    Wetenschappers denken een nieuw, spotgoedkoop middel te hebben gevonden in de strijd tegen tandbederf: een simpel aspirientje. Uit onderzoek van de Queen's University in Belfast (Ierland) blijkt dat het pijnbestrijdende geneesmiddel helpt bij de wederopbouw van het kalkhoudende tandbeen, oftewel de harde laag onder het glazuur. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen uiteindelijk zullen leiden tot een wereldwijde vermindering van tandbederf en vullingen.