Volledig scherm
© EPA

Derde van Aziatische gletsjers verdwijnt voor einde van de eeuw

Nog voor het eind van deze eeuw zal meer dan een derde van de gletsjers in Azië zijn gesmolten. Dit gebeurt ook als de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs worden nagekomen en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad Celsius.

Te vrezen valt dat het aantal gletsjers dat tegen die tijd gesmolten is nog hoger zal zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht dat morgen in Nature wordt gepubliceerd. ,,Op dit moment ligt de wereld niet op koers om de opwarming van de aarde tot die 1,5 graden Celsius te beperken", zegt fysisch-geograaf en hoofdauteur Philip Kraaijenbrink van de Universiteit Utrecht. 

Smeltwater

Het verdwijnen van het Aziatische ijs, door de enorme omvang nu nog de 'Derde Pool' genoemd, is verontrustend omdat miljoenen mensen in de regio in belangrijke mate afhankelijk zijn van het smeltwater. 

De gevolgen van een temperatuurstijging van 1,5 graad is vooral funest voor gletsjers in de Himalaya en Tibet. Rond het jaar 2100 zal daar volgens de Utrechtse wetenschappers de helft zijn gesmolten doordat de hooggelegen gebieden sneller opwarmen dan het wereldwijde gemiddelde.