De tuimelaar eerder deze maand in Amsterdamse wateren.
Volledig scherm
De tuimelaar eerder deze maand in Amsterdamse wateren. © evert elzinga

Dolfijn Zafar had net gegeten toen een schip hem dodelijk raakte

Dolfijn Zafar, die gisteravond dood werd gevonden op het strand bij Wijk aan Zee, is overleden na een botsing met een schip. Dat zegt biologe en onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de diergeneeskundefaculteit in Utrecht. Het is de eerste voorlopige bevinding in het onderzoek naar Zafars dood.

Het dier spoelde gisteravond levenloos aan op het strand. Volgens de biologen die onderzoek deden is het meest logische scenario dat de dolfijn is geraakt door een schip. Zafar heeft die botsing niet overleefd. Sinds begin mei stond de tuimelaar in de aandacht omdat hij maar in de Amsterdamse haven bleef zwemmen en niet weg wilde.

,,We zagen dat het lichaam een flinke klap heeft gehad, enkele wervels waren gebroken”, zegt biologe Lonneke IJsseldijk. ,,Het lijkt erop dat de tuimelaardolfijn vrij snel erna dood is gegaan. Hij had namelijk net nog een grote vis gegeten, die vonden we in de slokdarm.”

IJsseldijk geeft toe dat secties op dode zeezoogdieren vaak meer tijd in beslag nemen. ,,Maar aan de buitenkant zagen we nu duidelijk de impact van een klap.”

Staartvin weg

Dat de staartvin van Zafar was geamputeerd kan erop wijzen dat hij daarna in aanraking kwam met een scheepsschroef ,,De inwendige bloedingen van de klap zaten namelijk hoger op het lichaam. Aan het einde van het lichaam zat alleen nog een stompje met pezen en spieren.”

Quote

Ik ben bang dat de staartvin is gezonken in het water

Lonneke IJsseldijk

Tijdens het onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bleken de grote bloedingen vooral aan de linkerzijde van het lichaam te zitten. ,,Daar moet de botsing zijn geweest. En waarschijnlijk is de staartvin daarna tegen een scheepsschroef gekomen. Maar dat is een klein beetje speculeren.”

'Ziekte nog uitsluiten’

De achterste vin, die dolfijnen gebruiken om snelheid te maken, is niet gevonden. Maar wie die aantreft mag contact opnemen met IJsseldijk. ,,Graag zelfs! Het is toch onderdeel van het dier en kan helpen bij het onderzoek. Maar ik ben bang dat het is gezonken.”

De overleden dolfijn tijdens onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.
Volledig scherm
De overleden dolfijn tijdens onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. © Universiteit Utrecht

De onderzoekers wachten nog op de uitslag van een microscopisch onderzoek. ,,Niet alle ziektes zijn met het blote oog te zien. Dus dan kunnen we uitsluiten dat Zafar ziek was toen hij overleed.”

Bekijk hier beelden die eerder deze maand zijn gemaakt van dolfijn Zafar.