Eén op de tien vrouwen wereldwijd krijgt een miskraam
Wereldwijd krijgt een op de tien vrouwen een miskraam. Dat staat in een rapport dat vandaag is gepubliceerd in The Lancet. Het probleem wordt volgens het wetenschappelijke tijdschrift ‘al veel te lang geminimaliseerd’, met name op het psychologische vlak.
De auteurs van het rapport schatten dat elk jaar ongeveer 23 miljoen miskramen plaatsvinden in de wereld. Dat is 15 procent van het totale aantal zwangerschappen. Elke minuut gaan 44 zwangerschappen verloren, zo blijkt uit een van de drie studies in het rapport.
Op basis van eerdere studies die de afgelopen 20 jaar werden gepubliceerd, schatten de onderzoekers dat 10,8 procent van de vrouwen een miskraam heeft gehad. Minder frequent zijn het aantal herhaalde miskramen. 1,9 procent van de vrouwen overkwam het twee keer, 0,7 procent drie keer.
Hoger risico
Enkele van de factoren die tot een hoger risico op een miskraam kunnen leiden, zijn chromosomale afwijkingen, de leeftijd van de moeder en in mindere mate de vader, een zeer lage of hoge body mass index, blootstelling aan pesticiden, stress, tabak en alcohol.
Onderzoek wees ook uit dat het risico hoger ligt bij zwarte vrouwen. De analyse van gegevens over 4,6 miljoen zwangerschappen in zeven landen suggereren dat zwarte vrouwen 43 procent meer risico op een miskraam hebben.
The Lancet laakt het stilzwijgen rondom miskramen en hamert op meer psychologische begeleiding en steun. ‘Veel vrouwen klagen over een gebrek aan empathie na een miskraam: sommigen krijgen geen enkele uitleg en de enige raad die men hen geeft, is opnieuw proberen’, schrijft professor Siobhan Quenby van de universiteit van Warwick, een van de auteurs van het rapport.
Na vier miskramen besloot Marjolijn een boek te schrijven om het stilzwijgen dat soms nog rond dit onderwerp heerst, te doorbreken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Nederlandse onderzoekers vinden microplastics in menselijk bloed: ‘Een doorbraak’
Voor de eerste keer ooit zijn er microplasticdeeltjes gevonden in het bloed van mensen. Een onverwachte ontdekking? Nee. Maar een wetenschappelijke doorbraak is het zeker, vertellen Nederlandse onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. -
PREMIUMDierenmens
Wandelende takken zijn zo geëvolueerd dat vrijwel alleen vrouwtjes geboren worden
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week een zeldzaam takkenvolk. -
PREMIUM
Het is niet erg als je partner niet kan dansen: ‘Vereist best wat motorische coördinatie’
Sta je eindelijk weer eens met je partner op de dansvloer, gaat hij of zij nog voor het einde van het eerste nummer op je teen staan. Waarom is het voor veel mensen zo moeilijk om ritme te houden?
-
Antarctische ijsplaat zo groot als Rome uiteengevallen: ‘Voorteken van wat zou kunnen komen’
Als gevolg van de recordhoge temperaturen in het Zuidpoolgebied is een enorme ijsplaat in stukken uiteengevallen. Een Nasa-wetenschapper spreekt van ‘een van de belangrijkste instortingen’ in ruim 20 jaar. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
PREMIUM
Waterstofdrager maakt druktank overbodig: schone stroom opwekken op elke plek
Stroomvoorziening zonder emissie is dankzij de vloeibare waterstofdrager hydrozine op elke plek mogelijk. Max Aerts wil met de aggregaten van zijn start-up Dens nu de wereld veroveren.