Volledig scherm
PREMIUM
© stock.xchnge

Eric (52) hoopt weer te kunnen voetballen met zijn zoons door kunstmatig evenwichtsorgaan

Veel mensen weten niet eens waar hun evenwichtsorgaan zit. Maar feit is dat het leven een beproeving wordt als het orgaan stuk is. Een computertje in het hoofd van patiënten moet duizelingen en valpartijen voorkomen.

Soms ziet hij de blikken van anderen op straat. Is die man dronken? Eric Eijkelboom (52) slingert als hij loopt. Eigenlijk zou hij een rollator moeten gebruiken, maar hij schaamt zich voor het ding. Dus laat hij het rekje staan.

De reden voor zijn gekke loopje is medisch. Zijn evenwichtsorgaan, dat er normaal gesproken voor zorgt dat je nergens tegenaan botst, is kapot. Hierdoor heeft hij het gevoel dat hij constant op een schommelende boot zit. Hij krijgt zijn beeld niet scherp en valt geregeld om. ,,Omdat mijn hersenen hun uiterste best doen om de tekortkomingen te compenseren, ben ik zo moe dat ik overdag twee keer moet slapen. Ik voel me een oud mannetje’’, vertelt hij.

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

    ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

    Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.