Volledig scherm
Marssimulatie in de Negev woestijn. © ANP

Hier teel je het beste je groente op Mars

moestuintjeAls de mens een kolonie sticht op Mars, welke groenten kunnen we er dan verbouwen? Plantenonderzoeker Wieger Wamelink maakte een kaart met de beste landbouwgronden.

Marsgrond is niet bijzonder geschikt voor het telen van groente, onder meer vanwege het gebrek aan stikstof in de bodem. Die zullen aardbewoners om te beginnen moeten meenemen, misschien in de vorm van ontlasting die astronauten tijdens de reis bewaren. Door die te steriliseren en in te vriezen, kan mensenpoep de teelt op Mars een mooie impuls geven, oppert de Wageningse plantenonderzoeker Wieger Wamelink. Maar dan nog is de bodem lang niet overal geschikt voor de teelt van aardappels, wortelen en rucola.

,,Op sommige plekken komt bijvoorbeeld meer magnesium en calcium voor dan op andere'', zegt Wamelink, die met een groep studenten al langer onderzoek doet naar welke planten op Mars zouden kunnen groeien. ,,Dat zijn ook essentiële voedingsstoffen.'' Er zitten ook stoffen in de bodem die ronduit giftig zijn, zoals perchloraat en zware metalen als kwik, cadmium en lood.''

Landbouwgronden

Inmiddels is er dankzij kunstmanen van NASA en ESA rond Mars een goed beeld welke stoffen waar voorkomen op de planeet, maar die gegevens zijn nog niet eerder gecombineerd. Wamelink en zijn student Line Schug hebben de data van dertig kaarten van onder meer NASA en Arizona State University over elkaar gelegd en zo een kaart gemaakt van de beste landbouwgronden.

Ook landingsvoertuigen als Viking 1 en Pathfinder zijn in het verleden op plekken geland waar de bodemgesteldheid gunstig is, Curiosity en Viking 2 streken neer op minder gunstige locaties.

Ondergronds

Het verbouwen van groente zal hoe dan ook ondergronds moeten gebeuren, om de gewassen te beschermen tegen de kosmische straling wegens het nagenoeg ontbreken van een magnetisch veld en een atmosfeer, die het leven op aarde beschermen. Hoger gelegen grond is dus hoe dan ook ongunstig.

Dan is er nog de temperatuur. Die mag niet te hoog zijn omdat het eventueel aanwezige water dan verdampt, en ook niet te laag, om het leven van de kolonisten enigszins dragelijk te houden. Het is sowieso geen pretje op de planeet; de gemiddelde temperatuur is er min 60 graden Celsius.

,,Het is leuk om te zien dat deze groep de labdata die ze hebben verzameld nu koppelt aan het oppervlak van Mars'', zegt Inge Loes ten Kate van de Universiteit Utrecht. De astrobioloog doet onder meer onderzoek naar de detectie van organische moleculen op andere planeten. ,,Op het eerste gezicht lijken de locaties aannemelijk, maar om een goed wetenschappelijk oordeel te vellen, zouden deze data nog wel gepubliceerd moeten worden.''

Volledig scherm
De donkerblauwe gebieden hebben de beste landbouwgrond. Hier kan het beste een kolonie worden gesticht. © universiteit wageningen