Hoe kun jij leren schieten als een topbasketballer?
VIDEOWekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: hoe leer je schieten als een professioneel basketballer? Bewegingswetenschapper Raôul Oudejans vertelt hoe een speciale bril je hierbij kan helpen.
Scoren is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van basketbal. Zonder doelpunten geen winst. Daarom oefenen basketballers ook hun hele leven op het perfecte schot, en dan het liefst een vanaf de 7-meterlijn waarmee je een driepunter scoort.
Lange tijd werd gedacht dat je voor zo’n perfect schot lang van tevoren naar de ring moest kijken zodat je hersenen de mogelijkheid hebben de beweging voor te programmeren. Maar uit recent onderzoek blijkt dat topschutters slechts een fractie van een seconde naar de basket hoeven te kijken om raak te schieten. 350 milliseconden voor het loslaten van de bal om precies te zijn. Dus in een derde van een seconde kunnen topspelers naar de ring kijken, de afstand inschatten én schieten.
Bewegingswetenschapper én fanatiek basketballer Raôul Oudejans (VU/HvA) heeft dit met een speciale bril onderzocht bij topbasketballers. Deze bril kun je op afstand 'open' en 'dicht' zetten waardoor je kunt bepalen of de speler wat kan zien of niet. Met die bril heeft Oudejans de basketballers in verschillende situaties laten schieten.
Experiment
Esther Fokke, basketballer bij Oranje laat zien hoe dit experiment in zijn werk ging. Bij de eerste variant van het experiment bleef de bril tijdens het schieten volledig dicht. Esther zag dus gedurende het hele schot niks en deed het, zoals je je kunt voorstellen, niet zo goed. Bij de tweede variant is de bril in eerste instantie dicht maar vlak voordat Esther de bal loslaat, gaat de bril open. Dan kan ze net de ring zien, de afstand inschatten en schieten. Hier gaat het stukken beter en schiet ze vrijwel continu raak. Bij de derde variant is de bril de hele tijd open totdat ze de bal loslaat: dan gaat de bril dicht. Ook hier zijn de prestaties duidelijk minder goed.
Veel topbasketballers hebben dit experiment gedaan en het blijkt dat zij genoeg hebben aan 350 milliseconden zicht vlak voor ze de bal loslaten. Met die 350 milliseconden zicht schieten ze even goed als met vol zicht.
Met behulp van deze bril zou ook jij je schot kunnen oefenen. Want als je jezelf traint om pas op het laatste moment naar de basket te kijken, heb je veel meer tijd om op je tegenstanders en medespelers te letten, te dribbelen en vrij te spelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verre planeet in ander zonnestelsel heeft de vorm van een rugbybal
In een ver stelsel staat een planeet die niet rond is, zoals de aarde, maar die de vorm van een rugbybal heeft. De planeet heeft die ongebruikelijke vorm hoogstwaarschijnlijk door de kracht van de ster waar hij omheen draait, melden de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de universiteit van Bern in Zwitserland. -
video
Legendarisch scheepswrak mislukte ontdekkingsreis 1915 ontdekt bij Antarctica
Onderzoekers hebben voor de kust van Antarctica het wrak gevonden van een schip dat ruim een eeuw geleden zonk. Het gaat om de Endurance van de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton, wiens mislukte expeditie wereldberoemd is omdat alle 28 opvarenden het overleefden. -
PREMIUMVideo
Trix in Naturalis is misschien toch geen T. rex
’s Werelds bekendste dinosaurus, Tyrannosaurus rex, dient in drie verschillende soorten te worden opgeknipt. Dat betogen Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe publicatie. Moet museum Naturalis in Leiden, eigenaar van de eerste T. rex buiten de VS, zich zorgen maken? -
VIDEO
Zo kun je tijdreizen op een Segway
Wekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: kun je volgens de wetten van de wetenschap tijdreizen? En wat heeft een Segway daarmee te maken? Sterrenkundige Joeri van Leeuwen (Astron en Universiteit van Amsterdam) geeft het antwoord. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
VIDEO
Je pijngrens verleggen, zo doe je dat
Wekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: hoe verleg je je pijngrens? -
2
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?