Hoe kun jij leren schieten als een topbasketballer?

VIDEOWekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: hoe leer je schieten als een professioneel basketballer? Bewegingswetenschapper Raôul Oudejans vertelt hoe een speciale bril je hierbij kan helpen.

Scoren is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van basketbal. Zonder doelpunten geen winst. Daarom oefenen basketballers ook hun hele leven op het perfecte schot, en dan het liefst een vanaf de 7-meterlijn waarmee je een driepunter scoort.

Lange tijd werd gedacht dat je voor zo’n perfect schot lang van tevoren naar de ring moest kijken zodat je hersenen de mogelijkheid hebben de beweging voor te programmeren. Maar uit recent onderzoek blijkt dat topschutters slechts een fractie van een seconde naar de basket hoeven te kijken om raak te schieten. 350 milliseconden voor het loslaten van de bal om precies te zijn. Dus in een derde van een seconde kunnen topspelers naar de ring kijken, de afstand inschatten én schieten.

Bewegingswetenschapper én fanatiek basketballer Raôul Oudejans (VU/HvA) heeft dit met een speciale bril onderzocht bij topbasketballers. Deze bril kun je op afstand 'open' en 'dicht' zetten waardoor je kunt bepalen of de speler wat kan zien of niet. Met die bril heeft Oudejans de basketballers in verschillende situaties laten schieten.

Experiment

Esther Fokke, basketballer bij Oranje laat zien hoe dit experiment in zijn werk ging. Bij de eerste variant van het experiment bleef de bril tijdens het schieten volledig dicht. Esther zag dus gedurende het hele schot niks en deed het, zoals je je kunt voorstellen, niet zo goed. Bij de tweede variant is de bril in eerste instantie dicht maar vlak voordat Esther de bal loslaat, gaat de bril open. Dan kan ze net de ring zien, de afstand inschatten en schieten. Hier gaat het stukken beter en schiet ze vrijwel continu raak. Bij de derde variant is de bril de hele tijd open totdat ze de bal loslaat: dan gaat de bril dicht. Ook hier zijn de prestaties duidelijk minder goed.

Veel topbasketballers hebben dit experiment gedaan en het blijkt dat zij genoeg hebben aan 350 milliseconden zicht vlak voor ze de bal loslaten. Met die 350 milliseconden zicht schieten ze even goed als met vol zicht.

Met behulp van deze bril zou ook jij je schot kunnen oefenen. Want als je jezelf traint om pas op het laatste moment naar de basket te kijken, heb je veel meer tijd om op je tegenstanders en medespelers te letten, te dribbelen en vrij te spelen. 

Volledig scherm
LeBron James (rechts) schiet op de basket tijdens de All Star Game van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. © AP