PREMIUM
Meer eiwitten uit planten, minder uit vlees: oeroude techniek herleeft
Dankzij bacteriën, schimmels en gisten eten we zuurkool, kaas of chocolade en drinken we bier. Er zijn legio nieuwe toepassingen. Wat te denken van biobrandstof en lupinetempé met vitamine B12?
Delen per e-mail
Uit de mond van Eddy Smid klinkt fermentatie bijna als een toverwoord. De hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie uit Wageningen heeft van gecontroleerd rotten zijn missie gemaakt. ,,Het gaat om een eeuwenoude techniek, maar de mogelijkheden van fermentatie zijn eindeloos’’, aldus Smid. ,,Niet alleen bij de productie van levensmiddelen krijgt fermentatie meer waardering. Ook andere sectoren pakken het op. Voor de productie van bijvoorbeeld chemicaliën en biobrandstoffen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wie was Alfred Nobel? Uitvinder had weinig geluk met vrouwen
De naam van de in 1896 overleden Alfred Nobel leeft voort in zijn prijzen. Maar wat bracht de steenrijke uitvinder van het dynamiet ertoe behalve wetenschappers ook strijders voor wereldvrede te belonen? -
Video Skelet van ‘de opa van de T-rex’ verkocht voor meer dan 3 miljoen
Het skelet van een allosaurus is vandaag in Parijs voor meer dan 3 miljoen euro verkocht, aldus een tweet van veilinghuis Drouot. De verkoopprijs van 3,07 miljoen euro lag beduidend hoger dan de vooraf geschatte opbrengst van 1 tot 1,2 miljoen euro. De veilingmeester heeft geen informatie over de koper verstrekt. -
Update/video Onderzoekers vinden sterke aanwijzingen voor leven op Venus
De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers nu sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen, die misschien door de lucht van Venus zweven. -
Robbert Dijkgraaf over de rol van wetenschap in onzekere tijden: ‘Niet te snel een conclusie trekken’
Voor de negende keer wordt tijdens het Gala van de Wetenschap 2020 de Robbert Dijkgraaf essayprijs uitgereikt. Het thema is actueler dan ooit: de rol van wetenschap in wereldwijd onzekere tijden. -
PREMIUM
Koken & eten Waarom je maar blijft eten terwijl je eigenlijk al vol zit
Je kent het vast wel: je zit vol van een rijke maaltijd en neemt één klein blokje chocolade toe. Om vervolgens de hele reep op te peuzelen. Ondanks je volle buik. Waarom eten we door als we eigenlijk al vol zitten?
-
Zware bewolking en regen verpesten ‘kerstster’ die voor het eerst in 800 jaar te zien was
Voor het eerst in achthonderd jaar was vanavond vanaf de aarde ‘de Grote Conjunctie’ met het blote oog te zien. De planeten Jupiter en Saturnus schuiven dan in elkaar en vormen een heldere stip aan de hemel. Maar zware bewolking en regen gooiden in Nederland roet in het eten. Nu moeten we tot 2080 wachten om Saturnus en Jupiter vanaf de aarde weer op één lijn te kunnen zien staan. -
PREMIUM
Steeds meer eten is ultrabewerkt: risico op hart- en vaatziekten en kanker neemt toe
Van ‘raw food’ worden we niet gezonder, maar ultrabewerkt voedsel - het andere uiterste - brengt volgens voedingswetenschappers Jaap Seidell en Jutka Halberstadt ook risico’s met zich mee. -
video Florida wil 750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen loslaten
De Amerikaanse staat Florida wil 750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen loslaten op 1700 bewoonde eilandjes voor de kust in de strijd tegen een muggensoort die ziektes verspreidt. De proef valt niet goed bij inwoners en milieugroeperingen. Ze zijn boos dat er belastinggeld wordt uitgegeven aan een ‘Jurassic Park’-experiment.