PREMIUM
Meer eiwitten uit planten, minder uit vlees: oeroude techniek herleeft
Dankzij bacteriën, schimmels en gisten eten we zuurkool, kaas of chocolade en drinken we bier. Er zijn legio nieuwe toepassingen. Wat te denken van biobrandstof en lupinetempé met vitamine B12?
Delen per e-mail
Uit de mond van Eddy Smid klinkt fermentatie bijna als een toverwoord. De hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie uit Wageningen heeft van gecontroleerd rotten zijn missie gemaakt. ,,Het gaat om een eeuwenoude techniek, maar de mogelijkheden van fermentatie zijn eindeloos’’, aldus Smid. ,,Niet alleen bij de productie van levensmiddelen krijgt fermentatie meer waardering. Ook andere sectoren pakken het op. Voor de productie van bijvoorbeeld chemicaliën en biobrandstoffen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een vernuftig staaltje natuur: de vlinder fascineert ons, maar heeft het moeilijk
Vlinders. Er zijn weinig insecten die ons zo bekoren. ,,Een vlinder is een heel universum in de palm van je hand’’, zegt Wendy Williams, auteur van De taal van vlinders. -
Onderzoek toont aan: kangoeroes kunnen met mensen communiceren
Het televisieprogramma ‘Skippy de boskangoeroe’ uit de jaren 60, over een kind dat met een intelligente kangoeroe praat, is misschien toch niet zo fictief als we ooit dachten. Uit een studie van de University of Sydney en de University of Roehampton in Londen blijkt dat kangoeroes wel degelijk in staat zijn om met mensen te communiceren. -
PREMIUM
Steeds meer eten is ultrabewerkt: risico op hart- en vaatziekten en kanker neemt toe
Van ‘raw food’ worden we niet gezonder, maar ultrabewerkt voedsel - het andere uiterste - brengt volgens voedingswetenschappers Jaap Seidell en Jutka Halberstadt ook risico’s met zich mee. -
PREMIUM
Ook al ‘de baard van Koning Winter’ gespot tijdens het wandelen?
Als je in deze tijd van het jaar in de vroege ochtend door het bos wandelt, dan maak je kans om een zeldzaam en vluchtig natuurfenomeen te spotten in het koude ochtendlicht: de baard van Koning Winter. Maar wat is dat precies? En hoe ontstaat het? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit. -
PREMIUMKoken & eten
Waarom je maar blijft eten terwijl je eigenlijk al vol zit
Je kent het vast wel: je zit vol van een rijke maaltijd en neemt één klein blokje chocolade toe. Om vervolgens de hele reep op te peuzelen. Ondanks je volle buik. Waarom eten we door als we eigenlijk al vol zitten?
-
PREMIUM
Zuid-Afrika stopt met AstraZeneca-prik: werken de coronavaccins nog wel tegen nieuwe varianten?
Nu nieuwe coronavarianten ook in Nederland het traditionele virus wegdrukken, wordt die ene vraag steeds urgenter: werken onze vaccins wel? De wetenschappelijke wereld is er nog lang niet gerust op. In Zuid-Afrika wordt er voorlopig niet meer geprikt met het vaccin van AstraZeneca. -
PREMIUMVideo
IJsberg A68 (twee keer zo groot als Luxemburg) bedreigt al het zeeleven
IJsberg A68 boezemt wetenschappers angst in. Zij willen weten hoeveel schade de enorme ijsmassa aanricht in cruciaal natuurgebied van de Zuidpool. -
PREMIUM
Heb je veel vertrouwen in een behandeling, dan heb je minder pillen nodig
Als patiënten meer vertrouwen hebben in een behandeling, slaat die beter aan. Andrea Evers doet baanbrekend onderzoek naar dit placebo-effect. Haar doel: effectievere behandelingen met minder medicijnen.