Nederland koploper in duurzame mode: vijf tips om kledingkast groen te maken

Een mooie rok hoeft niet na vijf keer dragen al in de afvalbak te belanden en kapotte broeken repareren hoeft echt niet moeilijk te zijn. Kim Poldner van Wageningen University & Research onderzoekt hoe we de mode-industrie duurzamer kunnen maken. In geruilde, geleende of zelfs gekweekte kleding kun je net zo modieus zijn.

Mode is, na de petrochemie, de meest verontreinigende industrie ter wereld. De productie van kleding zorgt voor 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. In 20 jaar tijd (1994-2014) is de productie van kleding met 400 procent gestegen tot 80 miljard nieuwe kledingstukken per jaar. Fast fashion, het fenomeen van een kledingstuk vijf keer dragen en dan weggooien, is de afgelopen decennia enorm populair geworden. We kopen nu meer kleding van slechtere kwaliteit, dragen het veel korter en gooien het sneller weg. Het gevolg is een enorme textielafvalberg waarvan we niet weten hoe we er vanaf moeten komen.

Quote

De productie van kleding zorgt voor 10 procent van de wereldwij­de CO2-uit­stoot

Innovatie

Kim Poldner
Volledig scherm
Kim Poldner © Universiteit van Nederland

Gelukkig is Nederland koploper in duurzame mode. Eerder dit jaar werd de Dutch Circular Textile Valley gelanceerd, een initiatief om pioniers bijeen te brengen. Verschillende bedrijven proberen textiel zo efficiënt mogelijk te recyclen. Ontwerpers experimenteren met nieuwe materialen, zoals paddenstoelen, die biologisch afbreekbaar zijn en zo de compostbak in mogen.

Poldner onderzoekt met name hoe die nieuwe technieken en materialen op de markt gebracht kunnen worden. De mening van de koper is daarbij cruciaal, want wil die wel een jasje van fruitleer dragen? En hoeveel mag zo’n jasje dan kosten? Door dat in kaart te brengen, probeert Poldner meer aandacht te vestigen op duurzaamheid en het creëren van minder afval. 

Minder

Poldner heeft alvast vijf tips om je kledingkast te verduurzamen zonder daarbij diep in de buidel te hoeven tasten.

Het beste is om simpelweg minder kleding te kopen en de kleding die je hebt langer te gebruiken. Was je kleding op maximaal 30 graden met een biologisch afbreekbaar wasmiddel, droog het op een wasrek en berg het op volgens de kreukvrije Marie Kondo methode. Je hebt dan langer plezier van je kleding en er is minder snel noodzaak nieuwe kleren aan te schaffen.

Quote

Het beste is om simpelweg minder kleding te kopen en de kleding die je hebt langer te gebruiken

Kledingbibliotheek

Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ADN Beeldredactie

Denk goed na voor je iets nieuws aanschaft en vraag jezelf af: heb ik het wel echt nodig? Als het antwoord ‘ja’ is, koop dan het liefst bij een van de vele duurzame kledingmerken zodat je weet dat het goed gemaakt is, vriendelijk voor mens en milieu en van goede kwaliteit is, dus langer meegaat.

Tegenwoordig kun je ook gerecyclede kleding kopen en je spijkerbroek leasen of lenen. Eigenaarschap wordt steeds minder belangrijk, zeker voor de huidige digitale generatie die soms alleen nog maar kleding koopt om een Instagram-selfie te maken en het dan weer terugbrengt naar de winkel. Het model van een kledingbibliotheek of fashion as a service begint dan ook steeds populairder te worden.

Tweedehands 

Wees voorzichtig met online shoppen want veel kleding die je ongedragen terugstuurt, wordt vernietigd. De online verkoop vergroot daarbij het probleem van plastic verpakkingen, dus ga liever lokaal en steun duurzame ondernemers die mooie kleding in jouw stad aanbieden.

En als laatste, ruim je kledingkast een keer goed op en je zult zien, ‘oude’ kleding herontdek je weer als nieuw. Is je favoriete jurkje kapot? Laat het repareren of leer hoe je zelf de naaimachine kunt gebruiken om het te vermaken tot een tuniek. De kleren die je echt niet meer wilt, kun je (vaak gratis) ruilen tijdens een swapping event. Op die manier heb je toch de mogelijkheid je garderobe te vernieuwen zonder dat je kast overvol raakt.

Trendwatcher Antoinette van den Berg laat zien wat je allemaal met tweedehands kleding kunt doen:

Onderzoek toont aan dat tweedehands steeds populairder wordt, dus waarom zou je nog voor nieuw kiezen als je voor (bijna) niets mooie tweedehands kleding kunt scoren?

*Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland heeft ook een podcast. Vind afleveringen terug op Spotify en iTunes.

Bekijk hieronder meer video’s van de Universiteit van Nederland:

 1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

  Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

  Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.
 2. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

  Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

  Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
 1. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

  ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

  Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.
 2. Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?
  PREMIUM

  Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?

  Op de internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht zijn onlangs twee kunststukken in beslag genomen. De oudheden, een Romeins hoofd van Apollo en een Egyptische vaas, zijn mogelijk illegaal opgegraven, zo meldt NRC. De vraag rijst of er niet veel meer onderzoek moet worden gedaan naar de verzamelgeschiedenis van archeologische vondsten voor ze worden gepresenteerd op bijvoorbeeld een beurs.