Esperanza Basis Antarctica
Volledig scherm
Esperanza Basis Antarctica © AFP

Nooit eerder was het zó warm op Antarctica

Nooit eerder was het het zo warm op Antarctica. Gisteren werd op het door Argentinië geclaimde deel van het continent 18,3 graden gemeten, maakt de nationale meteorologische dienst bekend. De hoogste temperatuur ooit gemeten.

Het record werd geregistreerd op de Esperanza-basis – een permanent bemand poolstation in de gelijknamige hoofdstad van Argentijns Antarctica. Op een andere basis in het gebied, de Marambio-basis, steeg het kwik naar 14,1 graden. Voor die plek was dat een record voor de maand februari.

Het schiereiland van Antarctica is volgens de gezaghebbende World Meteorological Organisation een van de snelst opwarmende plekken in de wereld. In  50 jaar tijd is het er ongeveer 3 graden warmer geworden. Bijna alle gletsjers in de omgeving smelten.

Klimaatwetenschapper James Renwick - van de Victoria University of Wellingtonnoemt de meting ,,indrukwekkend’’. ,,Het is een gebied dat heel snel opwarmt. Soms is het er warm genoeg om een ​​T-shirt te dragen’’, aldus klimaatwetenschapper Nerilie Abram  tegenover The Guardian. 

Eind vorig jaar concludeerden wetenschappers dat de keizerspinguïn, ‘s werelds grootste pinguïnsoort, nog voor het einde van deze eeuw uitsterft. De pinguïn van ongeveer 1,20 meter wordt geplaagd door het snel smelten van het zee-ijs rondom Antarctica.

Maar het tij kan nog keren. Als het klimaatakkoord van Parijs wordt uitgevoerd en de opwarming van de aarde beteugeld blijft tot maximaal 1,5 graad, zal het aantal keizerpinguïns met slechts een derde afnemen. De soort kan dan overleven, schreven wetenschappers in het gezaghebbende Global Change Biology.

  1. Groepen hitsige dolfijnstieren zingen op ‘boyband-achtige’ manier om vrouwtje te lokken

    Groepen hitsige dolfijn­stie­ren zingen op ‘boy­band-achtige’ manier om vrouwtje te lokken

    Wetenschappers van de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat groepen dolfijnmannetjes regelmatig op een ‘boyband-achtige’ manier harmonieus en synchroon geluidjes maken, waarmee ze met succes vrouwtjes lokken. De samenzang van de zeezoogdieren wordt door de experts vergeleken met de vocalen van groepen als ‘N Sync, Take That, One Direction en The Backstreet Boys. ‘Ook die zorgen met hun manier van zingen voor een ‘magnetisch effect op vrouwen’.
  2. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.