Volledig scherm
Een wandelaar trotseert de wind op het strand van Scheveningen tijdens de zomerstorm van begin juni. © ANP

Onderzoek: zeelucht inademen goed voor de gezondheid

Zeelucht inademen helpt om kanker te bestrijden en het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee.

Onderzoekers wijzen op de gunstige effecten van wat ze zeespray noemen: zeewater dat door golfslag wordt verneveld. Die spray bevat door algen en bacteriën gemaakte stoffen die goed zijn voor de gezondheid. ,,Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen op in je lichaam’’, aldus de universiteit.

In het laboratorium is gekeken naar het effect op longkankercellen. Daaruit bleek dat zeelucht de werking remt van een gen dat een belangrijke rol speelt bij longkanker en het cholesterolgehalte. ,,Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen’’, zegt onderzoeker Jana Asselman. ,,Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkwaardig positief effect kan hebben op de gezondheid.’’

Zeespray

Een woordvoerder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) noemt de resultaten ‘mogelijk interessant’, maar tempert de verwachtingen. ,,Het nieuws wordt gebracht alsof zeelucht kan voorkomen dat je kanker krijgt’’, maar die conclusie is op basis van deze studie te kort door de bocht. ,,Er is met zeespray getest op kankercellen op schaaltjes in het lab. Voordat zoiets echt werkt ben je honderd stappen verder. Er wordt nu gekopt: zeelucht goed tegen kanker. Maar op basis van zo’n labstudie kun je dat natuurlijk helemaal niet zeggen.’’

Het Belgische onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports. De wetenschappers gaan nu proberen te achterhalen welke stoffen in de zeelucht deze effecten veroorzaken.

Bekijk in de video hieronder waarom kanker zo'n snelgroeiende ziekte is:

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.