Rotterdamse wetenschappers: coronabesmetting over meer dan 1 meter mogelijk bij fretten
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben aangetoond dat het coronavirus over meer dan 1 meter afstand besmettelijk is bij fretten. De nieuwe onderzoeksresultaten zijn nog geen definitief bewijs dat het coronavirus zich verspreidt via aerosolen, waarschuwen de Rotterdamse wetenschappers.
Delen per e-mail
Voor het onderzoek, dat onder leiding stond van moleculair viroloog Sander Herfst, werden vier fretten geïnfecteerd met het coronavirus. Zij werden via een buizensysteem verbonden met vier andere fretten. Twee fretten raakten uiteindelijk besmet met het coronavirus.
De virusdeeltjes van de geïnfecteerde fretten konden in het buizensysteem met een opwaartse luchtstroom via verschillende routes bij de vier andere fretten uitkomen. Die routes waren 73 tot 163 centimeter lang, maar volgens de basisbeginselen van de luchtstroom is het aannemelijk dat de virusdeeltjes steeds meer dan 1 meter onderweg waren, stellen de onderzoekers.
Aerosolen
De hoop was dat grote virusdeeltjes, de zogenaamde druppels, het einde van het buizensysteem niet zouden halen. Zo zou kunnen worden aangetoond dat kleine virusdeeltjes, aerosolen, het coronavirus over een afstand van meer dan een meter kunnen overdragen. Maar ‘helaas’ werden er toch grotere virusdeeltjes in de kooitjes van de ontvangende fretten aangetroffen, schrijven de Rotterdamse onderzoekers, vermoedelijk door de sterke luchtstroom.
Zodoende is het onderzoek nog geen definitief bewijs voor de aerosolenroute. Wetenschappers van over de hele wereld vermoeden dat aerosolen bij superspreadevents als kerkdiensten en repetities van koren een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verspreiding van het coronavirus. In Nederland is Maurice de Hond een hartstochtelijke aanhanger van die theorie, waarvoor volgens de Rotterdamse wetenschappers nog altijd geen onweerlegbaar bewijs is gevonden.
Voorzichtig
,,Onze data laten zien dat het coronavirus infectieus blijft door de lucht over meer dan 1 meter afstand’’, concluderen de onderzoekers wel. ,,Maar de data moeten voorzichtig worden geïnterpreteerd, er kunnen geen conclusies worden getrokken over het belang van besmetting van het coronavirus via de lucht bij mensen.”
De onderzoekers pasten hetzelfde model overigens ook toe bij het Sars-virus en het griepvirus. Bij die studies raakten alle vier de ontvangende fretten besmet met het virus.
Dit voorjaar toonde het Rotterdamse onderzoeksteam ook al aan dat corona bij fretten over tien centimenter afstand door de lucht overdraagbaar was.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVideo
Satire kan het stemgedrag beïnvloeden: ‘Zondag met Lubach helpt mensen opinie te vormen’
Satire is niet alleen vermaak, maar ook een bron van informatie. ,,Programma’s als Zondag met Lubach beïnvloeden het stemgedrag’’, aldus onderzoeker Mark Boukes. -
Spectaculair uitzicht op de maan en de aarde: in 2027 opent eerste ruimtehotel vol luxe
Een trip naar de ruimte is geen verre toekomstmuziek meer. In 2027 zou ruimtehotel Voyager Station de deuren moeten openen. Het ziet eruit als een futuristisch wiel, waaraan 24 modules zitten bevestigd. Dit mogen hotelgasten verwachten. -
Onderzoek Erasmus MC bevestigt: corona via lucht overdraagbaar
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben met een onderzoek met fretten wetenschappelijk aangetoond dat het Covid-19-virus door de lucht overdraagbaar is. Daarmee is voor het eerst bewijs geleverd dat social distancing nodig is, stelt moleculair viroloog Sander Herfst van het Erasmus MC. Het onderzoek werd gedaan voor bekend werd dat op twee nertsenfokkerijen in Brabant corona is uitgebroken onder dieren. -
Snelheid waarmee ijs op aarde smelt afgelopen dertig jaar met 57 procent toegenomen
Jaar na jaar verliest de aarde meer ijs. Een trend die zich steeds sneller doorzet. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van satellietbeelden en wiskundige modellen dat in het tijdschrift The Cryosphere verscheen. Tussen 1994 en 2017 verdween 28 biljoen ton ijs. -
Onderzoekers: belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk ontdekt; genezing mogelijk
Een internationaal team van wetenschappers zegt een van de oorzaken van hoge bloeddruk te hebben ontdekt. Ook stellen de onderzoekers dat die oorzaak op relatief korte termijn behandeld kan worden met reeds geregistreerde geneesmiddelen, die nu voor andere aandoeningen worden gebruikt.
-
Video
Verkenningsrobot Perseverance landt succesvol op Mars en stuurt eerste foto
Het ging razendsnel, maar na zeven spannende minuten kon de vluchtleiding van NASA opgelucht ademhalen. De marsverkenner die ze zeven maanden geleden het luchtruim instuurden, heeft het oppervlak van de rode planeet bereikt. Slechts enkele minuten later volgde de eerste foto al. -
PREMIUMWAT ZEGT DE WETENSCHAP
Weg met intro's en lange gitaarsolo’s: streamen verandert ons luistergedrag én de muziek
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat intro’s van popmuziek 78 procent korter zijn geworden sinds de jaren 80. De luisteraar mag niet te snel wegzappen. -
Grutto breekt record met langste non-stopvlucht: van Alaska naar Nieuw-Zeeland
Een grutto heeft het wereldrecord langste non-stopvlucht gebroken met een tocht tussen Alaska en Nieuw-Zeeland. The Guardian schrijft dat de weidevogel in elf dagen een afstand van meer dan 12.000 kilometer aflegde.