Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Seks, hormonen en online dating: al je vragen over liefde beantwoord

Wetenschappers breken zich al sinds jaar en dag het hoofd over de vraag: wat is liefde? In de hoofdstad van de liefde, Parijs, wordt nu gepoogd een antwoord te vinden.

Nigel, een verstokte vrijgezelle vogel die een liefdevol setje vormde met een betonnen soortgenoot en zelfs een nestje voor haar bouwde, is overleden. De jan-van-gent leefde jarenlang in zijn eentje op Mana Island, een onbewoond eiland voor de kust van Nieuw Zeeland.
Volledig scherm
Nigel, een verstokte vrijgezelle vogel die een liefdevol setje vormde met een betonnen soortgenoot en zelfs een nestje voor haar bouwde, is overleden. De jan-van-gent leefde jarenlang in zijn eentje op Mana Island, een onbewoond eiland voor de kust van Nieuw Zeeland. © New Zealand Department of Conservation

Voor wie wil weten wat ware liefde is, begint dit verhaal met het amoureuze en tragische levenslot van Nigel. Nigel leefde op het kleine eiland Mana voor de kust van Nieuw-Zeeland. Voor de duidelijkheid: Nigel was een zeevogel, van de soort jan-van-gent.

Op het eiland leefden vroeger veel van deze vogels, maar ze verdwenen beetje bij beetje. Ornithologen wilden de dieren terughalen. Ze zetten daarom stenen vogels neer die als twee druppels water leken op echte jan-van-genten.

Al snel was het raak: de eerste échte jan-van-genten landden op het eiland. Maar het succes duurde nooit lang. De meeste vogels lieten zich niet neppen.