Varkensnier voor het eerst succesvol getransplanteerd bij mens
videoChirurgen in New York hebben met succes een nier van een genetisch gemanipuleerd varken getransplanteerd bij een mens. Het gaat om een hersendode vrouw met nierfunctiestoornissen, meldden Amerikaanse media dinsdag (lokale tijd).
Het is de eerste keer dat een varkensnier in een mens is getransplanteerd zonder onmiddellijke afstoting door het immuunsysteem van de ontvanger. Om die afstoting te voorkomen, waren de genen van het varken gemanipuleerd. Zijn weefsel bevatte niet langer een molecuul waarvan bekend is dat het bijna onmiddellijk afstoting veroorzaakt.
De baanbrekende transplantatie werd in september uitgevoerd bij NYU Langone Health in New York City. De ontvanger was een hersendode vrouw met tekenen van nierinsufficiëntie. De familie had ingestemd met het experiment voordat de patiënt van de beademing werd gehaald, vertelden onderzoekers aan Reuters.
De varkensnier werd drie dagen lang aan de bloedvaten van de vrouw vastgemaakt en buiten haar lichaam gehouden, waardoor onderzoekers er toegang toe kregen. Het getransplanteerde orgaan functioneerde op het eerste gezicht normaal. De langetermijngevolgen van de transplantatie zijn nog onbekend.
Mijlpaal
Desondanks zeiden medische experts dat de procedure een mijlpaal is. ,,We moeten meer weten over de levensduur van het orgaan”, zei bijvoorbeeld Dorry Segev, hoogleraar transplantatiechirurgie aan de Johns Hopkins School of Medicine, tegen The New York Times. ,,Toch is dit een enorme doorbraak. Een big deal.”
De betrokken medici en wetenschappers verwachten dat de succesvolle transplantatie in de toekomst tot een enorme voorraad aan van varkens afkomstige donororganen leidt. Dat zouden behalve nieren ook harten, levers en andere organen kunnen zijn.
De tijdens de transplantatie opgedane bevindingen zijn nog niet door vakgenoten beoordeeld of gepubliceerd in een medisch tijdschrift.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Eerste beelden onderwaterschatten op ruige zeeroute geven kijkje in 3000 jaar historie
Werelderfgoedorganisatie Unesco is een groot onderwateronderzoek gestart in de Middellandse Zee. In het gebied Skerki Banks zijn vroeger honderden schepen gezonken waardoor er talloze archeologische vondsten op de bodem kwamen te liggen. Unesco wil ervoor zorgen dat deze vondsten goed beschermd worden. -
Spinnen lijken te dromen, blijkt uit nieuw onderzoek
Het zou goed kunnen dat spinnen, net als mensen, kunnen dromen. Onderzoekers ontdekten dat springspinnen in hun slaap met hun ogen bewegen zoals dat ook bij mensen gebeurt in de zogeheten remslaap. Dat is de diepe slaap waarin wij onze meest levendige dromen hebben. -
PREMIUM
Nieuwe visie op uiterlijk dinosauriërs: zo zagen ze er vroeger werkelijk uit
Dinosauriërs log en kleurloos? Welnee. Sommige dieren hadden veren en een kleurrijk uiterlijk. Paleontoloog Michael Benton en kunstenaar Bob Nicholls schetsen nieuwe versies. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMMet video
Hitserie Last of us maakt tongen los door schimmel die écht bestaat: ‘Maar geen gevaar voor ons’
In de spraakmakende HBO-serie The last of us raakt de mensheid volledig bezeten door een besmettelijke schimmel. Hoe realistisch is dat? Deskundigen zeggen dat de schimmel in de serie zéker bestaat, maar op de mens nooit effect zal hebben. ,,We zien deze parasiet slechts bij insecten. In een mensenlichaam maakt ie geen schijn van kans.”
-
Prehistorisch skelet met oudste amputatie ooit gevonden in grot Indonesië
In een grot in Indonesië is een 31.000 jaar oud skelet van een mens zonder linkeronderbeen gevonden. Volgens wetenschappers gaat het om de oudste bekende (geslaagde) amputatie. Dat zou betekenen dat de medische kennis in de prehistorie verder ontwikkeld was dan gedacht. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerT Lamme