Vergeet het steelpannetje: straks zien we misschien nijntje in de ruimte
Wie over een tijdje naar de hemel kijkt, ziet misschien wel nijntje, de Brandaris of de Nachtwacht. Het zijn een paar mogelijke namen voor een ster en een planeet, waar Nederland een naam aan mag geven. Het publiek mag de komende tijd stemmen op vijf voorgestelde combinaties.
Delen per e-mail
Een van de voorgestelde namencombinaties is Moederpluis voor de ster en nijntje voor zijn planeet. Het zou ook kunnen dat de planeet Nachtwacht gaat heten en de ster de naam Sterrennacht krijgt. De andere kandidaten zijn de naam Leeghwater voor de ster en Cruquius voor de planeet, de ster Vuurduin en de planeet Brandaris en de ster Hurstrga en de planeet Exomna.
Vuurduin en Brandaris zijn de vuurtorens van Vlieland en Terschelling. Het Waddengebied is een van de donkerste delen van Nederland. De sterrenhemel is daar heel goed te zien. Hurstrga en Exomna zijn godinnen die in Nederland werden vereerd voordat het christendom hier kwam. Leeghwater en Cruquius waren verantwoordelijk voor het droogleggen van veel polders.
Internationaal
Het namenkoppel dat de meeste stemmen krijgt, wordt in november doorgegeven aan de Internationale Astronomische Unie, die over namen in het heelal gaat. Voor de zekerheid draagt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie ook twee alternatieven voor. De wedstrijd wordt namelijk ook in andere landen gehouden, maar dan voor andere sterren en planeten die een simpelere naam nodig hebben.
Het zou kunnen dat mensen daar dezelfde namen voordragen als in Nederland. In december wordt de winnaar bekend. Als het aan de organisatoren van de wedstrijd ligt, moeten de Nederlandse namen over de hele wereld gaan gelden. Mensen in andere landen zouden dan moeten leren om Nachtwacht, Leeghwater, Vuurduin, nijntje of Moederpluis uit te spreken.
HAT-P-6 b
De ster heeft nu nog de wetenschappelijke naam HAT-P-6, zijn planeet is HAT-P-6 b. HAT-P-6 is een geelwitte dwergster. Hij staat op 905 lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Andromeda. Zijn planeet is iets zwaarder dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.
Het is niet de eerste keer dat zo'n naamwedstrijd wordt gehouden. In 2015 werd de naam van de ster 55 Cancri in het sterrenbeeld Kreeft veranderd in Copernicus, op voorstel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).
Voor zijn planeten werden onder meer de namen Janssen en Lippershey gekozen, twee Zeeuwen die begin zeventiende eeuw gelijktijdig de telescoop uitvonden. Eerder kreeg een nevel de naam Hanny's Voorwerp, ook in andere talen, naar de ontdekster, een schooljuf uit Heerlen.
Stemmen op de nieuwe naam voor HAT-P-6 kan hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elon Musk: nieuw Starship komt terug naar aarde vanaf 18 kilometer hoogte
Elon Musk heeft via Twitter details gedeeld over het nieuwste type Starship, dat over een week getest moet gaan worden. Zo heeft de laatste versie een afgeronde neus en zou hij moeten vliegen tot een hoogte van ruim 18 kilometer. -
PREMIUM
Nieuw boek ‘Ik was nog veel meer onder indruk van Stephen Hawking als mens’
Hoe was het om samen te werken met Stephen Hawking? Leonard Mlodinow vertelt het in zijn nieuwe biografie van de wereldberoemde wetenschapper. -
PREMIUM
Wetenschap Stukjes mens uit de printer: eerste resultaten met bioprinten zijn veelbelovend
Een versleten meniscus of zieke lever vervangen voor een geprint exemplaar. Bij het UMC in Utrecht werken ze aan een razendsnelle 3D-printer die dit mogelijk moet maken. -
PREMIUM
Wetenschap Vlammenzeeën verwoesten de poolgebieden: ‘Zombiebranden bijna niet te bestrijden’
De sneeuw is nog niet weg of toendra’s in het Noordpoolgebied staan in brand. Dat kan een ‘zombiebrand’ zijn: vuur dat ‘s winters ondergronds gaat en in de zomer weer aan de oppervlakte komt. -
Robbert Dijkgraaf over de rol van wetenschap in onzekere tijden: ‘Niet te snel een conclusie trekken’
Voor de negende keer wordt tijdens het Gala van de Wetenschap 2020 de Robbert Dijkgraaf essayprijs uitgereikt. Het thema is actueler dan ooit: de rol van wetenschap in wereldwijd onzekere tijden.
-
Twee butskoppen blijken vrouwtjes, raadsel wat ze in Westerschelde deden
De twee butskoppen die vorige week dood aanspoelden, zijn vermoedelijk overleden na een aanvaring met een schip. Dat meldt onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht. Het is een voorlopige conclusie in het onderzoek naar de twee grote spitssnuitdolfijnen, die maandag en dinsdag werden gevonden aan de Zeeuwse kust. -
PREMIUM
‘Doe niet zo krampachtig en breng het coronavaccin nu al op de markt’
Verlaag de veiligheidseisen en breng het coronavaccin vervroegd op de markt, nu de wereld in brand staat. Die opvallende oproep doet de Nederlandse arts en hoogleraar Marcel Levi, in Londen baas van zeven ziekenhuizen, in een interview met deze site. ,,Ja, daarmee neem je een klein risico. Maar dat doe je omdat het alternatief veel erger is.” -
PREMIUM
Deskundigen over de dood Hoe ontbindt een lichaam? Deze anatoom begroef mensen inclusief thermometer en camera
Annemarie Haverkamp praatte op deze site bijna twee jaar lang wekelijks met iemand over de laatste levensfase (‘Ik heb geleefd’). Ze bleef zitten met een aantal prangende vragen. In een korte vervolgserie spreekt ze deskundigen over de dood. Vandaag anatoom Roelof-Jan Oostra over: wat gebeurt er in je lichaam als je doodgaat?