Waarom het glas van pessimisten altijd halfleeg is
De een ziet zelfs in de zwartste momenten van het leven nog een lichtpuntje, terwijl de ander bij de kleinste tegenslag het liefst in bed duikt en een deken over z'n hoofd trekt. Hoe dat kan, hebben neurowetenschappers nu ontdekt.
Neurowetenschappers van de prestigieuze MIT-universiteit (Massachusetts Institute of Technology), vroegen zich af op welke manier pessimisten zich onderscheiden van hun tegenhangers, de optimisten. Dat begrijpen kan helpen bij het verbeteren van de behandeling van mensen die lijden aan angsten of depressies, zegt Ann Graybiel, professor aan het MIT, die het onderzoek deze week publiceerde in het tijdschrift Neuron. ,,Deze psychiatrische problemen zijn nog steeds moeilijk te behandelen.''
Daarom bestudeerden zij en haar collega's enkele muizen in conflictsituaties. De beestjes werden gedwongen om een keuze te maken door na te denken over de positieve en negatieve aspecten van hun keuze. De dieren werden op de proef gesteld door een staaltje sap als lekkere beloning te krijgen. Maar dat koppelden wetenschappers aan een onaangename stimulans: een zuchtje wind in hun snuit. De keuze van de muizen was zo afhankelijk van een ‘eenvoudige’ kosten-batenanalyse.
Piekeren
De besluitvorming bij muizen was vrij simpel. Als de het sapje - de beloning - voldoende groot was, en de onaangename stimulus - de wind in hun snoet - was klein, kozen ze zonder aarzelen voor de beloning. Die was de kleine en korte hinder wel waard. De positieve beloning won van de negatieve gevolgen.
Maar als de wetenschappers een specifiek hersengebied, de nucleus caudatus, stimuleerden met een beetje elektrische stroom verloren de meeste muizen hun beloning uit het oog. Ze werden als het ware verlamd: ze concentreerden zich vooral op de onaangename stimulus. Ze piekerden vooral in plaats van reikhalzend uit te kijken naar een beloning. ,,De dieren overschatten het nadeel ten opzichte van het voordeel'', stelt Graybiel.
Depressies en angststoornissen
Omdat het activeren en stimuleren van het specifieke hersengebied zo’n groot en negatief effect heeft, kan de ontdekking wat betekenen voor de behandeling van depressies en angststoornissen. De onderzoekers vermoeden dat het hersengebied een verstoring van dopamine-aanmaak veroorzaakt. En dopamine is niet toevallig een beloningshormoon dat onder andere verantwoordelijk is voor ons geluk. Een tekort aan dopamine zorgt voor een sloom, vermoeid en gedeprimeerd gevoel.
Graybiel werkt nu samen met psychiaters in het McLean Hospital in de VS om patiënten te bestuderen die lijden aan depressie en angst. Ze onderzoeken met behulp van een MRI-scan hun hersenen abnormale activiteit vertonen bij het nemen van beslissingen.
Zou een depressie dan makkelijk op te lossen zijn met wat drugs? Nee, natuurlijk niet. Hoewel veel soorten drugs waaronder opiaten zoals heroïne, de productie van dopamine verhogen, is dat effect slechts tijdelijk. En omdat ze de dopamine-aanmaak verstoren, is de kans op depressies opnieuw groter wanneer het lichaam even geen opiaten meer binnenkrijgt.
Wat wel vaststaat, is dat het hersengebied verantwoordelijk voor een verstoring van de dopamine-aanmaak, actiever functioneert bij pessimisten dan bij optimisten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Wonen op Mars? Voorlopig is het onhaalbaar en onbetaalbaar
Vanwege vervuiling, CO2-uitstoot en het uitputten van natuurlijke bronnen is onze planeet onherkenbaar aan het veranderen. Kunnen we verhuizen naar Mars als onze aarde niet meer leefbaar is? -
PREMIUM
Superraket brengt Mars dichterbij: Nasa wil in 2027 eerste proefvlucht maken
Hoogste tijd voor een ‘verse’ blik op Mars. Terwijl de lander Perseverance er vandaag zijn tweede verjaardag viert, droomt Nasa van een met kernenergie aangedreven raket die de reistijd naar de planeet flink moet bekorten. -
Is er leven op de manen van Jupiter? Ruimtevaartuig Juice moet daar antwoord op geven
Is er leven op (een van) de manen van Jupiter? Een sonde van het Europees Ruimteagentschap (esa) wordt komende woensdag de ruimte ingestuurd om antwoord te vinden op die vraag. Mocht de sonde tijdens de acht jaar durende missie tekenen van leven vinden, dan zullen die resultaten revolutionair zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
8
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
PREMIUM
Leugendetectie-expert: ‘Vertrouw niet op lichaamstaal bij leugenaars, maar luister goed’
In het LeugenLab onderzoekt Bruno Verschuere hoe een leugenaar te ontmaskeren is. ,,We hechten veel te veel waarde aan leugendetectoren. Maar er is een simpelere methode.’’ -
PREMIUM
Gaan we echt minder roken van donkerbruine of groene sigaretten?
Nu staat nog in de wet dat een sigaret wit moet zijn, maar als het aan het RIVM ligt krijgen sigaretten straks een donkere kleur. Het is een van de maatregelen waarmee roken moet worden teruggedrongen. Maar laten rokers zich daar echt door weerhouden?