Volledig scherm
© ANP

Wel degelijk kans op verslaving aan lachgas

Jongeren denken te licht over het gebruik van een ballonnetje lachgas, menen onderzoekers van het Trimbos en Bonger Instituut.

Effect
De meeste jongeren inhaleren lachgas uit een feestballon. Om de ballon te vullen zijn een slagroomspuit en metalen patronen nodig. Na een paar hijsjes beschrijven gebruikers tintelingen in hun lijf en een 'high' gevoel. Alle geluiden komen hard en haperend binnen. Het effect van één lachgasballonnetje lijkt op dronkenschap, maar duurt hooguit 30 seconden.

De jongeren die werden ondervraagd over hun lachgasverbruik wisten weinig tot niets van de negatieve gezondheidseffecten, of deden hier onverschillig over. Het verlies van het evenwicht - dat vaak gebeurt tijdens het inhaleren van lachgas - noemden zij een 'grappig' onderdeel van het ritueel. Van meerdere groepjes jongeren kregen de onderzoekers foto's of filmpjes te zien waarop lachgasgebruikers in krappe huiskamers over elkaar struikelen en gierend van pret met ballonnen over de grond rollen.

Verslavingsinstituut Trimbos noemt de onverschilligheid en onwetendheid van jongeren over lachgas 'zorgwekkend'. Ninette van Hasselt, programmahoofd Jongeren en Riskant Gedrag van het Trimbos: ,,Voor jonge gebruikers is lachgas vaak de eerste kennismaking met een psychoactieve stof, maar ze zien het vaak niet als een drug. En weten er relatief weinig over.'' Het risico op verslaving is er wel degelijk, al is het klein, zegt ze.

Volgens de onderzoekers leidt het inademen van lachgas niet direct tot acute gezondheidsproblemen, maar wel tot serieuze klachten: hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen van handen en voeten, verwardheid. Op langere termijn kan gebruik leiden tot concentratieproblemen, tintelingen, vermoeidheid en duizelingen.

Verjaardag

Het Trimbos en Bonger Instituut trekken deze conclusies na vraaggesprekken met jongeren. Er is geen medisch onderzoek aan vooraf gegaan. Van Hasselt: ,,Maar hun verhalen hebben ons wel aanvullend inzicht opgeleverd.''

Het onderzoek naar lachgas was vooral bedoeld om een beter beeld te krijgen wie de 'partydrug' gebruikt en op welk moment. ,,We dachten dat het gebruik vooral plaatsvond onder hangjongeren, maar het blijkt heel breed: van verjaardagen, uitgaan, feestjes. En van jonge pubers die nog nooit alcohol of drugs hebben gebruikt tot feestgangers die veel ervaring hebben met allerlei roesmiddelen.''

De meeste jongeren gebruiken lachgas in groepsverband. Bij uitzondering gebruiken jongeren lachgas in hun eentje. Meisjes gebruiken lachgas vaker thuis, terwijl jongens juist op straat gebruiken. Er zijn ook jongeren die naar een afgelegen parkeerplaats rijden en ter plekke een 'autofeestje' houden. Zo vertelt een 18-jarige jongen uit Amsterdam-west over zijn stapgroepje dat elk weekend eropuit trekt met twee auto's. ,,Een van de bestuurders regelt altijd lachgas. Hij slaat voor het weekend in bij de Sligro en koopt tien dozen (samen 500 patronen) tegelijk. Vier spuiten erbij en een zak ballonnen. Ons pretpakket.''

De jongen vertelt dat ze het lachgas vaak gebruiken in combinatie met harddrugs. ,,Met coke erbij is best lekker, want je wordt traag van die ballonnen'', vertelt hij.

Pretpakketje

Quote

De meeste klanten zijn 18-plus. Deze maatregel slaat nergens op

Mohammed, lachgasboer.nl

Het kabinet wil lachgasverkoop nu aan banden leggen door een leeftijdsgrens in te voeren van 18 jaar. Een van de grootste dealers, lachgasboer.nl, haalt zijn schouders op. Bij hem kun je 24/7 een pretpakketje thuis laten bezorgen. ,,De meeste klanten zijn toch 18-plus. Deze maatregel slaat nergens op'', zegt eigenaar Mohammed, die niet met zijn achternaam in de krant wil.

Daar denkt het Trimbos anders over. ,,Bij verkoop van alcohol is de leeftijdsgrens heel effectief gebleken. Het is aannemelijk dat dit ook voor andere middelen geldt'', zegt Van Hasselt.

Lachgasboer.nl - die 25 euro vraagt voor 50 patronen - voelt zich niet bezwaard over de genoemde gezondheidsklachten. ,,Ik hoor onze klanten nooit klagen. Zolang niet bewezen is in een medisch onderzoek dat lachgas schadelijk is, blijven wij het verkopen.''

Lees hier meer.