Zo vergeet je nooit meer de namen van iedereen op een feestje

VIDEOWekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: hoe onthoud je wél alle namen van de aanwezigen op een feestje?

Je komt op de verjaardag van een vriend binnen, hartstikke gezellig; maar na twintig klamme handjes te hebben geschud, ken je eigenlijk nog steeds niemand. Opeens blijkt dat je direct alle namen bent vergeten. En dat terwijl je soms wel de onbenulligste details onthoudt zonder je te herinneren over welke persoon dit dan gaat. Hoe kan dat nou? Boris Konrad, geheugenwetenschapper aan de Radboud Universiteit, geeft een lesje in hoe je je hersenen op weg kunt helpen om de volgende keer wél alle namen te onthouden.

Het feit dat je namen niet makkelijk onthoudt, heeft veel met aandacht te maken. Je bent bezig met rondkijken waar de jarige is of misschien met waar het bier staat, kortom met andere dingen. En is het je wel eens opgevallen dat je een speciale associatie hebt met de namen die je wel direct onthoudt? Bijvoorbeeld die irritante buurjongen van vroeger heette óók Willem... Het gevolg is dat er in jouw langetermijngeheugen iets geactiveerd wordt waardoor je de naam van deze nieuwe Willem goed kunt onthouden.

Sterke verbinding

Dat ‘iets’ zijn neuroverbindingen tussen verschillende delen van jouw hersenen. Hoe sterker die verbindingen zijn tussen het lange- en kortetermijngeheugen, hoe sterker jouw geheugen. Dus als je namen wilt onthouden, moet je ervoor zorgen dat ze in die sterke neuroverbindingen worden opgeslagen. En daar moet je wel wat moeite voor doen.

Boris doet het zelf zo: eerst luistert hij heel goed naar de naam, waarna hij de naam hardop uitspreekt. Vervolgens bedenkt hij een beeld bij de naam die hij net gehoord heeft: een ezelsbruggetje op basis van een beeldassociatie. Bij de naam Sophie denkt Boris bijvoorbeeld aan een meisje dat zegt: ‘Het is hier zo vies’. Bij de naam Bart denkt hij aan iemand die graag een volle baard zou willen en bij Irene ziet hij een meisje dat iets vies ziet, ‘ieeee’ roept en meteen begint te rennen.

Zie jij het ook voor je? Door deze bewuste associaties zou het volgens de wetenschap makkelijker moeten worden om neuroverbindingen te versterken en namen in je langetermijngeheugen op te slaan.

Slaap

Ook slaap is heel belangrijk voor ons geheugen omdat tijdens slaap ons geheugen wordt geconsolideerd. Hier worden herinneringen uit je kortetermijngeheugen omgezet naar je langetermijngeheugen. Dat is een heel belangrijk proces want dit beslist wat wij de volgende dag nog weten of niet. Goed slapen voor én na een feestje is dus ook belangrijk.

Ten slotte nog die onbenullige details die je wel onthoudt, terwijl de context of de naam die erbij hoort onmogelijk lijkt om te onthouden. De naam van die ene jongen weet je niet meer, maar dat er een gekke vlek op z’n kraag zat, weet je nog wel…Dat heeft te maken met het limbisch systeem: het systeem dat herinneringen en emoties aan elkaar koppelt. Gebeurtenissen die emoties oproepen, onthoud je namelijk veel beter. Nutteloze details zijn soms grappige of verrassende dingen en die onthoud je dus goed. 

Volledig scherm
Dit helpt: luister goed naar de naam die je hoort en herhaal die daarna hardop. © Thinkstock