Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

Zonnebrandcrème komt ook ín je lichaam terecht: zo gevaarlijk is dat

Dit zegt de wetenschapWe hebben ons deze zomer weer van top tot teen ingesmeerd met zonnecrème. Nu blijkt dat bepaalde bestanddelen in het bloed belanden. Hoe gevaarlijk is dat?

Quote

Alles afwegend slaat voor mij de balans duidelijk door in het voordeel van smeren.

In de meeste zonnecrèmes zitten chemische filters, zoals avobenzon en oxybenzon. Deze beschermen de huid tegen schadelijke uv-straling en verbranding.

Uit recent onderzoek van de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA blijkt echter dat deze filters niet alleen op de huid blijven liggen, ze dringen er ook doorheen. Moeten we ons zorgen maken?

Volgens Frank de Gruijl, die aan het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoek doet naar de effecten van zonnestralen op de huid, is er geen reden tot paniek.

„Dat door het smeren van zonnebrandmiddelen ingrediënten in zeer lage concentraties in het bloed terechtkomen, is al langer bekend. Maar dat wil niet meteen zeggen dat je er ziek van wordt. Bij verdachte stoffen hangt dat af van de hoeveelheid.’’

  1. Giechelen en vreugdesprongetjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstoppertje spelen

    Giechelen en vreugde­spron­ge­tjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstopper­tje spelen

    Met ratten kun je goed verstoppertje spelen. De knaagdieren zijn experts in het vinden van creatieve schuilplekjes én hebben er zichtbaar plezier in. Dat suggereert althans een Duits onderzoek. Het bewijs? Ze maken vrolijke vreugdesprongetjes en giechelen piepend tijdens een potje verstoppertje. De wetenschappers registreerden het gedrag van de diertjes en publiceerden de bevindingen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.