Dit is wat je moet weten over Luik-Bastenaken-Luik
Het wielerpeloton rijdt vandaag de laatste voorjaarsklassieker van het jaar. Om 10:15 uur vertrekken de mannen vanuit Luik om te beginnen aan het oudste wielermonument. Wat moet je allemaal weten over de 107de editie van Luik-Bastenaken-Luik? Wij zetten het voor je op een rij.
Parkoers
Het parkoers is zoals altijd slopend. De renners moeten 259,5 kilometer afleggen. Het loopt de hele dag op en af, waardoor er voor de renners weinig momenten van rust zijn. Het parkoers kent 11 officiële hellingen en nog een aantal licht oplopende stroken. In totaal krijgt het peloton zo’n 4500 hoogtemeters voor de kiezen.
Het eerste deel van de wedstrijd gaat van Luik naar Bastenaken. Dit zijn traditioneel niet de zwaarste kilometers. De terugweg naar Luik maakt dat ruimschoots goed. Deze laatste 150 kilometer zijn geen moment vlak en de steile klimmetjes volgen elkaar in rap tempo op.
De bekendste berg die in La Doyenne beklommen wordt, is de Côte de la Redoute. Deze klim is 2 kilometer lang met een stijgingspercentage van 8,9% en uitschieters richting de 13%. In het verleden is La Redoute vaak de scherprechter van LBL gebleken. Na deze klim is het nog ongeveer 35 kilometer naar de finish.
In deze laatste kilometers komt het peloton nog twee officiële klimmetjes tegen. De Côte de Forges (1,3 km á 7,8%) en de Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km á 11%) vormen samen met La Redoute de finale van Luik-Bastenaken-Luik. Vorig jaar plaatste Julian Alaphilippe op deze laatste klim een versnelling die het hele veld uit elkaar sloeg.
Na de top van La Roche-aux-Faucons is het nog ongeveer 13 kilometer naar de eindstreep. Dit betekent echter niet dat het gedaan is met het klimwerk. Het parkoers blijft glooien, totdat de renners op acht kilometer van de streep de afdaling naar Luik inzetten.
Favorieten
De grote favorieten voor de eindzege zijn de Slovenen Primoz Roglic en Tadej Pogacar. Beide renners zullen gebrand zijn op revanche na woensdag. Roglic ging in de finale van de Waalse Pijl te vroeg aan en werd door Alaphilippe voorbijgestreefd. Pogacar mocht niet eens starten, vanwege twee positieve coronagevallen binnen zijn ploeg UAE Team Emirates.
Julian Alaphilippe zal om heel andere redenen op wraak zinnen. De Fransman dacht vorig jaar, in zijn gloednieuwe regenboogtrui, de snelste te zijn in Luik. Hij stak zijn armen echter veel te vroeg de lucht in, waardoor Roglic zijn wiel nog net voor dat van de wereldkampioen kon drukken. Uiteindelijk werd Alaphilippe zelfs teruggezet naar de vijfde plek, omdat hij van zijn lijn afweek tijdens de sprint.
Poll
Wie wint Luik-Bastenaken-Luik?
-
Primoz Roglic (35%)
-
Tadej Pogacar (17%)
-
Julian Alaphilippe (20%)
-
Maximilian Schachmann (3%)
-
Alejandro Valverde (4%)
-
Iemand anders (21%)
Andere kanshebbers zijn Alejandro Valverde, Michael Woods, Maximilian Schachmann, Adam Yates, Marc Hirschi en Jakob Fuglsang. De mannen finishen naar verwachting tussen 16:30 uur en 17:15 uur.
De Vrouwenkoers
De vrouwen rijden Luik-Bastenaken-Luik pas voor de vijfde keer. Het parkoers is 141 kilometer lang en telt zeven gecategoriseerde hellingen. De finale is met beklimmingen van de Côte de la Redoute, de Côte de Forges en de Côte de la Roche-aux-Faucons identiek aan die van de mannen. De dames leggen vervolgens dezelfde glooiende route af, om daarna richting Luik af te dalen.
Favorieten
LBL-Femmes kende al drie keer een Nederlandse winnares. Anna van der Breggen won de eerste twee edities en werd daarna opgevolgd door Annemiek van Vleuten. Vorig jaar kwam er een einde aan de Nederlandse zegereeks. De Britse Lizzie Deignan trok toen aan het langste eind.
Van der Breggen ziet zichzelf dit jaar niet als topfavoriet. Ze gaf na de Waalse Pijl aan dat het huidige parkoers haar minder goed ligt. Misschien speelt team SD Worx zondag Demi Vollering uit, in plaats van Van der Breggen. De jonge renster is bezig aan een uitstekend jaar, maar wacht nog op haar eerste grote overwinning.
Annemiek van Vleuten is zoals altijd één van de topfavorieten. Ze won de race al eens en het zware parkoers is haar op het lijf geschreven. De buitenlandse concurrentie zal wederom komen van Elisa Longo Borghini en Kasia Niewiadoma. Titelhoudster Lizzie Deignan is dit jaar niet van de partij.
Marianne Vos is een belangrijke outsider. Ze won Luik-Bastenaken-Luik nog niet in haar illustere carrière. De vele steile klimmetjes zullen zwaar zijn voor Vos, maar als ze de schade bergop kan beperken, liggen er in de afdaling absoluut mogelijkheden om weer aan te sluiten. In een sprint hoeft Vos vervolgens voor niemand bang te zijn.
De vrouwen gaan zondag om 08:40 uur van start en finishen naar verwachting tussen 12:20 uur en 12:45 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een renner in 30 graden bergop laten fietsen terwijl hij corona blijkt te hebben, dat is het laatste wat Jumbo-Visma wil
Ruim twee weken voor de start van de Tour de France, slaat het coronaspook toe bij Jumbo-Visma, de grootste Nederlandse wielerploeg. Aan de Ronde van Zwitserland is vandaag abrupt een einde gekomen vanwege meerdere positieve gevallen binnen de ploeg. Voor de Tourselectie heeft het vooralsnog geen gevolgen. -
Alaphilippe verwacht in Luik opnieuw duel met Roglic: ‘Ik start zonder stress’
De Franse wielrenner Julian Alaphilippe verwacht in Luik-Bastenaken-Luik zondag opnieuw een strijd met Primoz Roglic van Jumbo-Visma. ,,Hij is volgens mij de te kloppen man”, zei de wereldkampioen van Deceuninck-Quick-Step. ,,Hij won vorig jaar en is nu ook heel sterk.” -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Mads Pedersen sprint naar zege in openingsrit Ronde van België
De Deense wielrenner Mads Pedersen heeft de openingsrit in de Ronde van België gewonnen. De oud-wereldkampioen was in de 165 kilometer lange etappe door de Vlaamse Ardennen de snelste in de eindsprint van een kopgroep van een man of twintig. De Belg Tim Wellens arriveerde als tweede in finishplaats Maarkedal en diens landgenoot Jasper Philipsen spurtte naar de derde plaats. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
'Walgelijk, gemeen', sporticonen Hamilton, James en Biles reageren op abortusbesluit VS
Het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het grondwettelijke recht van vrouwen op abortus te schrappen, is slecht gevallen bij een flink aantal atleten. Onder meer Lewis Hamilton, Simone Biles, Lebron James en Megan Rapinoe lieten al van zich horen. -
Ronde van Zwitserland
Coronachaos richting Tour: Alpecin-Fenix, Bahrain en leider Vlasov uit koers, helpers Pogacar ook positief
Nadat eerder Team Jumbo-Visma zich moest terugtrekken uit de Ronde van Zwitserland door corona, slaat het virus nog harder om zich heen. Alpecin-Fenix, Bahrain Victorious en klassementsleider Aleksandr Vlasov gaan vandaag niet meer van start in Zwitserland, terwijl ook UAE Team Emirates problemen heeft.