Volledig scherm
2019-06-26 14:36:58 Profiel Touretappe 5, St-Die-des-Vosges - Colmar woensdag 10 juli. ANP INFOGRAPHICS © ANP Graphics

Dit krijgt het peloton vandaag voor zijn kiezen

Peter Sagan werd deze Tour de France al een keer tweede en derde. De Slowaakse alleskunner krijgt vandaag een nieuwe kans op een etappezege, want ook de rit naar Colmar ligt hem wel.

Het Tourpeloton maakt in de vijfde etappe voor het eerst dit jaar kennis met de Vogezen. In de 175,5 kilometer van Saint-Dié-des-Vosges naar Colmar liggen de eerste serieuzere beklimmingen, waarvan twee van de tweede categorie. Het is een voorproefje voor de zesde etappe, de eerste bergrit met aankomst op La Planche des Belles Filles.

Tour vandaag!
De start is om 13.25 uur, de finish wordt verwacht rond 17.30 uur. Het liveblog begint rond de klok van 12.30 uur, om 10.00 uur begint onze live voorbeschouwing van Thijs Zonneveld, Thomas Dekker en Hidde van Warmerdam.

Een ideale etappe voor renners die normaal gesproken ook in de klassiekers goed uit de voeten kunnen zoals Van Avermaet, Van Aert of Terpstra. Maar ook dus voor mannen als Sagan en Matthews die bergopwaarts aardig mee kunnen.

Vanuit de startplaats, die debuteert in de Tour, volgt na 40 kilometer de eerste helling: de Côte de Grendelbruch van de 3de categorie. Na ruim 100 kilometer is de Côte du Haut-Köningsbourg de eerste berg van deze Tour van de 2de categorie. Er moet een kleine 6 kilometer worden geklommen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent. In de laatste 40 kilometer voor Colmar volgen de Côte des Trois-Épis, eveneens van de 2e categorie, en de Côte des Cinq Châteaux (3e cat.) waarvan de top op 19,5 kilometer van de finish ligt.

Toeristentrekpleister Colmar is voor de achtste keer finishplaats. Het middeleeuwse centrum trekt jaarlijks meer dan 3 miljoen bezoekers. De laatste keer dat de Tour er was, in 2009, won de Australiër Heinrich Haussler, die tot 2010 nog als Duitser te boek stond. De finish, met een laatste rechte lijn van 420 meter, ligt iets buiten de stad aan de Route de Strasbourg.

Bekijk hier de voorbeschouwing van In Het Wiel:

Overige sporten