Volledig scherm
Fausto Coppi in 1958. © ANP

Dorp wielerlegende Coppi heet nu Castellania Coppi

De geboorteplaats van de Italiaanse wielerlegende Fausto Coppi heet vanaf nu Castellania Coppi. De gemeente Piemonte ging akkoord met de naamwijzing van het dorpje Castallania. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Coppi werd geboren in het plaatsje in Noord-Italië, dat tegenwoordig nog geen honderd inwoners heeft.

In Castellania ligt ook het graf van de Italiaanse wielerheld die op 15 september 1919 werd geboren en op 2 januari 1960 overleed aan de gevolgen van malaria.
'Il Campionissimo' won twee keer de Ronde van Frankrijk (1949 en 1952) en hij was ook eerste wielrenner die de 'dubbel' Tour en Giro d'Italia wist te winnen. In zowel 1949 en 1952 was hij ook de beste in de grootste koers van zijn eigen land, die hij in totaal vijf keer op zijn naam schreef.

  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’

Overige sporten