Volledig scherm
Fausto Coppi in 1958. © ANP

Dorp wielerlegende Coppi heet nu Castellania Coppi

De geboorteplaats van de Italiaanse wielerlegende Fausto Coppi heet vanaf nu Castellania Coppi. De gemeente Piemonte ging akkoord met de naamwijzing van het dorpje Castallania. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Coppi werd geboren in het plaatsje in Noord-Italië, dat tegenwoordig nog geen honderd inwoners heeft.

In Castellania ligt ook het graf van de Italiaanse wielerheld die op 15 september 1919 werd geboren en op 2 januari 1960 overleed aan de gevolgen van malaria.
'Il Campionissimo' won twee keer de Ronde van Frankrijk (1949 en 1952) en hij was ook eerste wielrenner die de 'dubbel' Tour en Giro d'Italia wist te winnen. In zowel 1949 en 1952 was hij ook de beste in de grootste koers van zijn eigen land, die hij in totaal vijf keer op zijn naam schreef.

  1. ‘Scheve’ Bouwman met rechte rug naar Amstel Gold Race

    ‘Scheve’ Bouwman met rechte rug naar Amstel Gold Race

    Hij debuteert zondag in de Amstel Gold Race, maar voor Koen Bouwman is de Limburgse klassieker niet het doel waarnaar hij de afgelopen drie weken in de Sierra Nevada heeft toegewerkt. ,,Het is superleuk om de Gold Race te rijden, ook al omdat het in de buurt is en er veel bekenden zullen komen kijken’', vertelt de 25-jarige coureur van Jumbo-Visma die vrijdag een trainingsstage in het Spaanse gebergte afsluit. Hij is daar met het grootste deel van de ploeg die straks met de Sloveen Primoz Roglic als een van de favorieten voor de eindzege naar de Giro d’Italia afreist.

Overige sporten