Fernando Gaviria.
Volledig scherm
Fernando Gaviria. © BSR Agency

Gaviria klopt Ackermann op de meet in eerste rit Ronde van Guangxi

Fernando Gaviria heeft de eerste etappe in de Ronde van Guangxi gewonnen. De Colombiaan van Team Emirates klopte Pascal Ackermann op de streep in Beihai. Gaviria pakt hiermee de eerste leiderstrui van de etappekoers in China.

De Duitser Ackermann van Bora-hansgrohe ging van ver aan en leek te gaan winnen, zo dacht ook zijn teamgenoot die de sprint voor hem had aangetrokken. De ploegmaat van Ackermann stak al ruim voor de streep juichend zijn armen omhoog, maar Gaviria wist de Duitser met een ultieme ‘jump’ op de streep nog te passeren.

De Italiaan Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) eindigde als derde in de etappe over 135,6 kilometer, met start en finish in Beihai. Julius van den Berg had in de finale nog een dappere poging gedaan om een massasprint te voorkomen. De 22-jarige renner uit Purmerend, rijdend voor Education First, sprong op 10 kilometer van de streep achter de ontsnapte Belg Victor Campenaerts aan. Hij sloeg samen met de houder van het werelduurrecord een aardig gaatje, maar met nog 3 kilometer te gaan, was de Nederlands-Belgische vluchtpoging voorbij. In de massasprint trok Gaviria letterlijk op de streep de winst naar zich toe.

De Colombiaan won eerder dit jaar etappes in de rondes van San Juan en de Verenigde Arabische Emiraten. Gaviria boekte ook een ritzege in de Giro d’Italia, zij het wel pas nadat de oorspronkelijke winnaar Elia Viviani was gediskwalificeerd. In de Vuelta bleef Gaviria verstoken van succes.

De Ronde van Guangxi, gereden in een autonome regio van China, duurt zes dagen en vormt de afsluiting van het seizoen in de UCI WorldTour. Vorig jaar pakte Gianni Moscon uit Italië de eindzege.

Overige sporten