Dylan Groenewegen komt weer als eerste over de streep.
Volledig scherm
Dylan Groenewegen komt weer als eerste over de streep. © BSR Agency

Hattrick voor Groenewegen in Tour of Britain, Van der Poel verliest leiderstrui

Dylan Groenewegen heeft opnieuw ritwinst in de Tour of Britain op zijn naam gezet. Ook de vijfde etappe werd een prooi voor de sprinter van Jumbo-Visma.

Na zijn zege in de openingsrit en de derde etappe was hij op de vijfde dag een klasse apart in Birkenhead Park. Daarmee boekte Groenewegen zijn veertiende overwinning dit seizoen. Dat is meer dan welke renner dan ook deze jaargang. Op gepaste afstand van Groenewegen kwam de Brit Matt Walls als tweede en Matteo Trentin als derde over de streep. De vierde plaats was voor de Nederlander Cees Bol.

,,Dit was echt een mooie teamprestatie en een geweldige lead-out”, concludeerde Groenewegen voldaan. ,,Toch had ik een minder gevoel dan de vorige dagen. We hadden de etappe onder controle en Koen Bouwman heeft heel veel werk verricht in de achtervolging. We zaten op de slotklim niet helemaal ideaal. Met dank aan Jos van Emden kwamen we op het juiste moment weer van voren te zitten, waarna Amund Grøndahl Jansen en Mike Teunissen de sprint geweldig aantrokken. Deze zege is niet alleen goed voor mijn moraal, maar ook voor de ploeg.”

Ook Teunissen was dik tevreden. ,,We vonden elkaar net op tijd. Ik kon Dylan ideaal naar de laatste tweehonderd meter brengen. Ik hoefde mijn moment alleen maar af te wachten. Het was een prima dag.”

Mathieu van der Poel begon de vijfde etappe in de groene leiderstrui, maar die moest hij afstaan aan de Italiaan Trentin die de eerste plaats heroverde vanwege zijn derde plek in de daguitslag.

Morgen gaat de Tour of Britain verder met een individuele tijdrit over nagenoeg 14 vlakke kilometers. Vorig jaar werd de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen door Julian Alaphilippe, een jaar eerder door Lars Boom.

Overige sporten