Jeffrey Hoogland juicht na het winnen van Harrie Lavreysen (links) in de finale sprint tijdens de Europese Kampioenschappen baanwielrennen in Omnisport.
Volledig scherm
Jeffrey Hoogland juicht na het winnen van Harrie Lavreysen (links) in de finale sprint tijdens de Europese Kampioenschappen baanwielrennen in Omnisport. © ANP

Hoogland klopt wereldkampioen Lavreysen in sprintfinale

EK baanwielrennenJeffrey Hoogland (26) heeft de Europese titel veroverd op de EK baanwielrennen in Apeldoorn op het onderdeel sprint. In de finale klopte hij landgenoot Harrie Lavreysen, die in nog maart beslag legde op de wereldtitel.

Hoogland en wereldkampioen Lavreysen werden vooraf al beschouwd als de grote favorieten bij het sprinttoernooi. De Nederlanders bezweken niet onder de druk en plaatsten zich met speels gemak voor de eindstrijd. Daarmee kreeg dit onderdeel dezelfde finale als bij de WK eerder dit jaar in het Poolse Pruszków. Toen was de 22-jarige Lavreysen de sterkste.

Hoogland bleek in Apeldoorn de beste van de twee. Hij won de twee sprints in de finale met overtuiging. In de eerste heat ging Hoogland van kop af de sprint aan en wist hij een kleine marge te houden met Lavreysen. In de tweede heat wist hij zijn tegenstander te verrassen met een aanval in de voorlaatste ronde en hield hij die voorsprong vast.

Dominantie

Hoogland en Lavreysen domineerden het sprinttoernooi in Apeldoorn. Samen wonnen ze met starter Roy van den Berg en Matthijs Büchli afgelopen woensdag goud op de teamsprint. In de kwalificatie van de sprint waren ze de snelsten en ook daarna wonnen ze hun wedstrijden met gemak. Hoogland had alleen donderdagavond tegen de Fransman Rayan Helal een sprint verloren. In de derde sprint zette hij dat meteen overtuigend recht.

Het brons ging naar de Pool Mateusz Rudyk. Hij klopte in een beslissende sprint de Rus Denis Dmitriev.

De reactie van Hoogland en Lavreysen na hun gouden plak op de teamsprint:

Jeffrey Hoogland prolongeert zijn Europese titel.
Volledig scherm
Jeffrey Hoogland prolongeert zijn Europese titel. © Cor Vos
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Overige sporten