Volledig scherm
© BELGA

Jakobsen sprint naar ritwinst in eerste etappe BinckBank Tour

Fabio Jakobsen heeft de eerste etappe van de BinckBank Tour gewonnen. De sprinter van QuickStep kwam in Bolsward als eerste over de finish.

De 21-jarige Nederlander was in de massasprint onder anderen Marcel Kittel, Dylan Groenewegen en Caleb Ewan te snel af.

De finishstreep in Bolsward lag precies goed voor Jakobsen. ,,Ik zag rechts iemand komen en Marcel Kittel voelde ik ook langszij komen, maar gelukkig was de streep er al", zei de Nederlandse sprinter van Quick-Step tegen Sporza.

Jakobsen, die zijn vijfde seizoenszege behaalde, gaf zijn werkgever zo de 54ste overwinning van dit wielerjaar. ,,Ik heb een goede ploeg en heb veel plezier in het fietsen. Dan ga je vanzelf winnen."

Tom Steels, sportdirecteur van Quick-Step, zei voorafgaand aan de Nederlands-Belgische WorldTour-koers nog dat de Gelderlander het mag gaan laten zien. ,,Jakobsen krijgt nu de mogelijkheid om zich te onderscheiden in een WorldTour-koers."

Op de eerste dag greep het grote wielertalent al zijn kans met zijn eerste overwinning in de WorldTour. ,,En ik hoop nog meer etappes te winnen hier. Daarnaast zal ik onze twee troeven helpen voor de eindzege", aldus Jakobsen doelend op de Tsjech Zdenek Stybar en Niki Terpstra, die in respectievelijk 2013 en 2016 de koers wonnen.

Zes renners sprongen vooruit in het regenachtige Friesland, onder wie de Nederlanders Julius van den Berg en Elmar Reinders. Op 12 kilometer voor de streep werd de kopgroep ingerekend door het peloton. Even later probeerde Jan-Willem van Schip de sprintersploegen te slim af te zijn door weg te springen. De Nederlander van Team Roompot - Nederlandse Loterij sneed een stuk af door het fietspad te pakken en nam een voorsprong van 15 seconden. Het peloton haalde Van Schip op 3 kilometer voor het einde weer bij.

Op het natte asfalt zaten alle sprinters van voren om met de dagzege aan de haal te gaan. De regenachtige dag zorgde al voor veel valpartijen en in de laatste kilometer ging het ook mis vooraan. Een kleine groep sprintte daardoor voor de winst, maar veel grote namen zaten er gewoon bij. Met een machtige sprint van kop af was Jakobsen de gevestigde sprinters de baas. De andere Nederlandse troef en favoriet Dylan Groenewegen kwam er niet aan te pas en werd zesde.

De BinckBank Tour, die eerder bekendstond als de Eneco Tour, is een rittenkoers door Nederland en België uit de UCI WorldTour. Vorig jaar won Tom Dumoulin, maar deze editie is de Nederlander van Team Sunweb er niet bij.

De BinckBank Tour gaat morgen verder met een tijdrit in Venray. Zondag is de laatste etappe met een finish op de Muur van Geraardsbergen.

Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Overige sporten