Volledig scherm
Steven Kruijswijk. © BSR Agency

Kruijswijk klimt naar derde plek na zware bergrit

Ruta del SolSteven Kruijswijk is in de Ruta del Sol als derde geëindigd in de vierde etappe, een zware bergrit door de Sierra Nevada. De renner van Jumbo-Visma klom door dat resultaat ook naar de derde plaats in het algemeen klassement. Hij heeft 11 seconden achterstand op de nieuwe leider, de Deen Jakob Fuglsang (Astana). De Spanjaard Jon Izagirre (Astana) staat tweede op 7 seconden.

Kruijswijk kon in de 120 kilometer lange rit van Armilla naar Granada mee met een select groepje van zeven renners in de lange beklimming van de Alto de Hazallanas. Hij moest wel de Brit Simon Yates (Mitchelton-Scott) laten gaan, die wist weg te komen op de steile stukken en na een lange afdaling met een kleine halve minuut voorsprong solo arriveerde in Granada.

De Nederlander spurtte vervolgens naar de derde plaats, achter de Colombiaan Sergio Higuita (Fundación Euskadi). ,,Het was een zware, maar prachtige etappe waarin van alles gebeurde en het geen enkel moment is stilgevallen. Steven was vandaag heel erg sterk en heeft dat op de beklimmingen en met zijn derde plaats ook laten zien’', zei ploegleider Frans Maassen. ,,Hij is prima in orde.’'

De Belg Tim Wellens ontbrak in het kopgroepje en kwam op meer dan 3 minuten achterstand binnen. Hij moest de leiderstrui afstaan. Antwan Tolhoek, de teamgenoot van Kruijswijk bij Jumbo-Visma, verkeerde in zijn gezelschap. De 24-jarige Zeeuw was ten val gekomen en liep daarbij schaafwonden op. ,,Hij kan een goed klassement vergeten’', zei Maassen over de talentvolle renner, die deze winter een benauwde maand beleefde door een zware ooginfectie. Hij was zelfs tijdelijk het zicht kwijt. Met hulp van zware antibiotica zijn beide ogen weer volledig genezen.

Overige sporten