Volledig scherm
Brand. © photo: Cor Vos

Lucinda Brand grijpt brons in Valkenburg

Na een loodzwaar gevecht van drie kwartier in de modder van Valkenburg, kreeg Lucinda Brand (28) loon naar werken: een bronzen WK-medaille. Sanne Cant werd voor het tweede jaar achter elkaar wereldkampioen.

Door Daan Hakkenberg

Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Met een derde plek - achter wereldkampioen Sanne Cant en Katie Compton- heeft Lucinda Brand revanche genomen op het WK van vorig jaar toen ze in de eindsprint geklopt werd en met een vierde plek net buiten het podium viel. Ook in Valkenburg leek het podium tot een ronde voor het einde uit zicht, maar in de slotronde wist Brand de Luxemburgse Christine Majerus bij te halen en achter zich te laten.

Brand was een week geleden nog geveld door een voedselvergiftiging maar dat deed volgens haar niets af aan haar kansen. Ze was er heilig van overtuigd dat haar goede vorm niet in één klap weg kon zijn. Tel daarbij op een jaar meer ervaring in de cross ten opzicht van het WK in Luxemburg, en zo geloofde Brand nog altijd in een podium plek. En terecht, zo bleek na drie kwartier modderrijden in Valkenburg.

Brand finishte uiteindelijk een half minuutje achter Cant die nog een jaar langer in de regenboogtrui rijden. Op het loodzware parkoers toonde de Belgische de meest complete veldrijdster te zijn van allemaal. Al in de eerste ronde liet Cant haar klasse zien. Niet alleen op de fiets, maar juist op de loei steile loopstrook halverwege het parkoers. In de twintig meter bergop dichtte ze in een keer het gat op de koploper.

Een ronde later merkte Cant dat Compton haar enige echte concurrent was in Valkenburg. Pas in de slotronde wist Cant de Amerikaanse van zich af te schudden. Comptom, die al zo vaak Amerikaans crosskampioene is dat ze de tel is kwijtgeraakt, werd voor de vierde keer tweede op een WK.

Annemarie Worst finishte als veertiende, Marianne Vos kwam als achttiende over de streep.

Volledig scherm
Brand. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
Cant viert haar zege. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Overige sporten