Volledig scherm
© reuters

Martin wint op Mûr, pech en tijdstraf kosten Dumoulin meer dan minuut

Tom Dumoulin heeft door een kapotte spaak kostbare tijd verloren op zijn concurrenten in de Tour. De Nederlander had in volle finale materiaalpech en kwam 53 seconden na ritwinnaar Daniel Martin over de streep. Tot overmaat van ramp kreeg hij later ook nog 20 seconden tijdstraf aan de broek.

Nabeschouwing

Volledig scherm
In brand gestoken hooibalen naast de route zorgden voor bijzondere plaatjes. © reuters
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© belga

De kopman van Team Emirates kwam na een etappe over 181 kilometer als eerste boven op het pittige slotklimmetje Mûr-de-Bretagne. Pierre Latour werd tweede voor Alejandro Valverde. Greg van Avermaet behield de gele trui.

Pechvogel Dumoulin zag ook zijn voorsprong op concurrenten Froome, Nibali en Quintana verdampen. De kopman van Sunweb stopte 5 kilometer voor de streep langs de weg met gebroken spaken. Hij kreeg het voorwiel van een teamgenoot en ging vol in de achtervolging, maar slaagde er niet meer in bij de renners vooraan te komen. Bij die poging reed hij wel iets te lang vlak achter de wagen van zijn ploegleider. Voor dat 'stayeren' gaf de wedstrijdjury hem de tijdstraf waardoor de Nederlander nog verder wegzakt.

Martin had de sterkste benen op de steile Mûr. Hij demarreerde al op ruim 1 kilometer voor de streep en hield het zowaar vol en reed precies één seconde eerder over de meet dan de nummer twee Latour. Bauke Mollema zat voorin en eindigde knap als zevende. Chris Froome arriveerde als achttiende op acht seconden.

De Belg Greg van Avermaet passeerde de meet als twaalfde en behield de gele trui. Geraint Thomas is de nieuwe nummer twee op drie tellen.

Dumoulin reed de hele etappe attent voorin het peloton. Hij zei vooraf dat een goede positie kiezen voor de slotklim van cruciaal belang zou zijn om eventueel mee te dingen naar de etappewinst, maar de tegenslag zat hem precies in die nerveuze aanloop. Hij fietste voor wat hij waard was, maar kreeg het gaatje niet meer dicht een verloor kostbare tijd. Dumoulin duikelde in het algemeen klassement naar de negentiende plek op 1.23 van Van Avermaet. Froome staat met 21 seconde verschil voor hem op de veertiende plaats.

Ook de Franse Tourfavoriet Romain Bardet had pech in de laatste kilometers. De kopman van AG2R, vorig jaar tweede in de eindstand, moest van fiets wisselen tijdens de beklimming en verloor meer dan een halve minuut. In het algemeen klassement staat hij al op 1.45 minuut van de gele trui.

Bekijk hier alle klassementen in de Tour.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

En Direct

 geen nieuwe berichten

Dumoulin binnen

50 seconden na Dan Martin komt Dumoulin over de streep. Hij verliest ook tijd op Froome, Valverde en Thomas. Mollema wordt knap zevende.

FINISH

Dan Martin wint op de Muur van Bretagne! Latour wordt tweede, voor Valverde. Nu is het wachten op Dumoulin.

300 m

Dumoulin rijdt nu al op 40 seconden. Martin op weg naar de winst.

1 km

Dan Martin springt weg op de Muur. Bardet moet lossen!

1,5 km

Alaphilippe laat zich nu al zien voorin. Dat is vroeg. Slagter doet beulswerk en doet zijn landgenoot Dumoulin daar geen plezier mee.

2 km

30 seconden zou de achterstand van Dumoulin zijn. Hij gaat tijd verliezen vandaag.

3 km

Bauer is inmiddels ingelopen door het razende peloton. Op Dumoulin wachten ze uiteraard niet meer.

3,5 km

Wat een drama voor Dumoulin. De Nederlander doet er alles aan om terug te komen. Hij heeft een aantal ploeggenoten bij zich.

5 km

Oh nee! Dumoulin rijdt lek. Vijf kilometer voor het einde. Gaat hij dit nog goedmaken?

8 km

Tien seconden heeft Bauer nog. Zijn poging gaat in schoonheid stranden.

11 km

Op 11 kilometer van de meet is het peloton nog verrassend groot. Het gaat dus op de laatste klim beslecht worden.

13 km

Bauer is als eerste bij de bonificatiesprint en de 3 seconden. Pas 28 seconden na hem zijn de 2 bonificatieseconden voor Thomas.

Die staat nu nog maar op 3 seconden van Van Avermaet. Alle beetjes zijn meegenomen.

14 km

In de afdaling gaat Jack Bauer - weer een Nieuw-Zeelander - ervandoor. Het peloton laat hem gaan. Voor nu.

16 km

Op de top is alles weer bij elkaar. Bollentruidrager Skujins lacht het laatst en raapt twee punten op.

17 km

Fuglsang sluit weer aan bij het peloton, maar zit helemaal achterin. Grellier is als eerste aan de Muur begonnen. Zijn medevluchters worden één voor één opgeslokt door het peloton.

18 km

Grellier nu alleen op avontuur. Aan de kop van het peloton laten Sky en Movistar zich voor het eerst zien.

19 km

Smith, Pichon, Grellier en Turgis zijn weer bij elkaar aan de voet van de Muur. Smith is het meest gebaat bij de 2 bergpunten aan de top. Het verschil met het peloton is nog maar 40 seconden.

22 km

Fuglsang is vlak voor de eerste beklimming van de Mûr de Bretagne lek gereden. Vier ploeggenoten proberen de Astana-kopman terug te brengen in het peloton, maar een goede positie bij het opgaan van de Muur lijkt nu al uitgesloten.

26 km

Smith is op een missie. De Nieuw-Zeelander moet als eerste of tweede bovenkomen bij de eerste beklimming van de Muur (17 km van de finish) om de bolletjestrui te heroveren.

29 km

Zodra het omhoog gaat wordt Gaudin bijgehaald door zijn medevluchters. Smith, Grellier en Pichon trekken meteen door.

laad oudere berichten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Overige sporten