Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © photo: Cor Vos

Mathieu van der Poel blijft heersen en juicht ook in Zilvermeercross

9 uit 9 dit seizoenMathieu van der Poel tilde dit weekeinde in Kortrijk en Mol zijn score op tot negen. Negen overwinningen in even zo vele veldritten die hij dit seizoen reed. Komende zaterdag (Essen) en zondag (Zonhoven) krijgen de anderen weer de kans om een cross te winnen.

Van der Poel (24) trekt immers naar Spanje voor een trainingskamp. ,,Eentje dat trouwens niet gepland was”, legde de wereldkampioen in Mol uit. Niet omdat hij zich zorgen maakt over zijn vorm. ,,Zeker niet. Het liefst was ik doorgegaan met rijden van wedstrijden. Zo lekker gaat het. Maar omdat ik er (financieel) niet uit kwam met Essen, kwam er de ruimte om in Spanje te gaan trainen.”

In Mol zag Mathieu van der Poel nog een andere ruimte. Die om zijn broer David aan een overwinning te helpen. Concurrenten als Eli Iserbyt, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar sloegen de Zilvermeercross immers over.

Halverwege de wedstrijd gingen de broers samen in de aanval. Een actie die averechts uitpakte voor de oudste van de twee. ,,Ik moest over mijn toeren gaan om hem te volgen op de snellere stukken. Daardoor kwam ik kapot aan bij de zandstroken”, zo verklaarde David van der Poel dat hij juist op zijn favoriete terrein iedere keer van de fiets moest.

Mathieu wachtte steeds op hem, maar in de slotfase kwam de rest daardoor terug bij de twee. In de finale wist David van der Poel nog wel de derde plaats te pakken, achter zijn ploeggenoten Mathieu en Tom Meeusen. ,,Het was afzien vandaag”, hijgde hij na aan de finish. ,,Ik was vandaag niet goed. Jammer, want normaal ben ik in het zand juist op mijn best.”

Mathieu van der Poel knalde in de laatste ronde alsnog naar de overwinning. Hij hoorde op van het verhaal van zijn broer. ,,Hij viel nota bene zelf aan. Ik heb daarna geprobeerd om hem mee naar de finish te nemen.” David: ,,Die aanval was er om alvast wat voorsprong te pakken met het oog op de finale. Omdat verwachtte de anderen toch niet te kunnen volgen op het einde.”

Toch was er op het einde de hypothetische vraag aan Mathieu van der Poel. Wat als ze met ze tweeën voorop waren gebleven? ,,Dan had ik hem willen laten winnen. Alleen zou David dat nooit toegelaten hebben.”

Vrouwen

Bij de vrouwen ontbraken heel wat toppers: onder anderen wereldkampioene Sanne Cant uit België en de Nederlandse veldrijdsters Lucinda Brand, zaterdag winnares in Kortrijk, Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst waren niet naar Mol afgereisd. De zege ging naar de Belgische Laura Verdonschot, die twee jonge Nederlandse vrouwen naast zich op het podium trof: Shirin van Anrooij werd tweede, Inge van der Heijden derde.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel in het zand van Mol. © AFP

Overige sporten