Mollema grijpt weer naast ritzege na schitterend duel met King

Yates nieuwe leiderNet als woensdag was het weer net niet voor Bauke Mollema. Dit keer werd hij tweede in het Spaanse skioord La Covatilla, de plek waar hij in 2011 ook tweede werd. Vandaag won de taaie Amerikaan Ben King na een schitterend duel met Bau. Het is voor King al zijn tweede ritzege deze Vuelta. Simon Yates is de nieuwe leider.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© belga

Door Victor-Jan Vanparijs

De slotklim van vandaag, de Alto de la Covatilla, wekte een dubbel gevoel op bij Bauke Mollema: in 2011 werd hij er tweede na Daniel Martin, maar de Nederlander veroverde er wel de rode trui. De Groninger is in deze Vuelta-editie al uitgeteld voor het klassement en ging vandaag resoluut voor de ritzege. Om dat te bewerkstelligen koos hij voor de vroege ontsnapping. Samen met onder meer Tom Leezer en bergkoning Luis Angel Maté verzamelde hij een voorsprong van maximaal tien minuten. 

Mollema probeerde de nodige bergpunten te sprokkelen maar moest steeds zijn meerdere erkennen in de Maté, die weer goede zaken deed in de strijd om de bergtrui. Na de voorlaatste beklimming van de dag, de Peña Negra, volgde een lange tocht door de vallei richting skioord La Covatilla. Groupama-FDJ, het team van leider Rudy Molard, liet de teugels even vieren waardoor Ben King een hele poos virtueel in de rode leiderstrui reed.

De kopgroep besloot in de vallei op het gaspedaal te gaan staan, met een mogelijke ritzege in het achterhoofd. De troepen van FDJ waren snel opgebruikt. Antoine Duchesne, ploegmaat van Molard, smeekte Movistar om over te nemen, maar de grijns van Daniele Bennati was veelbetekenend. Het werd de laatste dag van Molard in het rood. 

Op dertig kilometer van de aankomst opende Thomas De Gendt de debatten. Mollema volgde goed, maar na een nieuwe prik van Ben King moest de Nederlander een gaatje laten. 

Dat gaatje werd al snel een gat van anderhalve minuut, maar Mollema had een plan. Met nog acht kilometer voor de boeg opende de Groninger de jacht op King. De laatste kilometers werden een schitterend man-tegen-manduel, waarin Mollema tot op 20 seconden van King kwam. Uiteindelijk trok de Nederlander toch aan het kortste eind, en zo werd hij net als in 2011 tweede in het Spaanse skioord. Toen was het Daniel Martin, maar vandaag was Ben King de verdiende winnaar. Zo greep Bau net als woensdag net naast de ritoverwinning. Hij bolde op 48 tellen van King over de streep. 

Rudy Molard kon de grote tenoren niet volgen op de slotklim en is zijn rode leiderstrui kwijt. Simon Yates is de nieuwe leider. Hij houdt slechts een seconde over op Alejandro Valverde. Wilco Kelderman werd zesde en staat nu veertiende in het algemeen klassement. Steven Kruijswijk werd dertiende en staat nu negende, op 43 tellen van leider Yates.

Morgen staat er een rustdag op het programma. 

Geen toeval
De 29-jarige King pakte al zijn tweede ritzege deze Vuelta. Dinsdag was de Amerikaan ook al de sterkste op de Sierra de la Alfaguara ,,Ik heb in ieder geval laten zien dat mijn eerdere ritwinst geen toeval was. Dit was de zwaarste inspanning die ik ooit heb geleverd'', sprak King na afloop. 

Wilco Kelderman bewees weer dat hij meer dan in orde is. De Nederlander viel op de slotklim aan en kwam samen met López en Quintana over de streep. ,,Ik viel aan en wilde tijd goedmaken, maar de anderen wilden niet overnemen. Ik ga met lekker gevoel de rustdag in'', aldus Kelderman.

Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© afp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

King wint!

Na 2011 wordt Bauke Mollema weer tweede in La Covatilla. Toen moest de Nederlander de duimen leggen voor Dan Martin, nu is Ben King de beste.

Laatste kilometer!

Mollema lijkt aan het kortste eind te zullen trekken. King loopt weer wat uit.

Nog 2 km

Het steilste stuk is achter de rug, King rijdt weer wat verder weg.

Nog 2,8 km

Mollema trekt en sleurt, hij ziet King rijden.

Nog 3 km

Mollema nadert tot op 20 seconden van King. Het gaat op de laatste kilometer aankomen.

Nog 5 km

Mollema moet nog 40 seconden goedmaken op King met nog iets meer dan vijf kilometer te gaan. Het gaat nipt worden.

Nog 6 km

Mollema geeft alles, maar King plooit niet zomaar. De Amerikaan is taai.

Nog 6 km

Mollema 'Mollemaalt'. Het is man tegen man nu, prachtig om te zien!

Nog 7 km

Het gaat nu opeens snel! Mollema heeft al een halve minuut van de achterstand weggefietst. Hij volgt nu op een minuut van King.

Nog 8 km

Mollema opent de jacht op King! Kan de Groninger de Amerikaan nog bedreigen?

Nog 9 km

Mas springt weg uit het groepje achtervolgers, Mollema harkt in zijn gekende stijl.

Nog 10 km

King begint aan de slotklim! De ontketende Amerikaan heeft inmiddels anderhalve minuut voorsprong.

Nog 10 km

Mollema wil voorkomen dat hij nog eens tweede wordt en zet alle zeilen bij in de achtervolging.

Nog 13 km

Mollema heeft inmiddels een minuut achterstand op King. De Amerikaan is beresterk.

Nog 18 km

King rijdt weg van Mas op een steil stuk.De Amerikaan voelt zich erg goed. Bauke Mollema volgt even verderop.

Nog 19 km

Nu is het Mas die wegspringt, King gaat er meteen achteraan. De rest blijft zitten.

Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© afp

Nog 20 km

In het peloton neemt Sky het initiatief.

Nog 21 km

En weer is het Thomas De Gendt die aan de boom schudt. Opnieuws is Mollema goed gevolgd.

Nog 24 km

En we hebben weer elf leiders. De gelosten zijn weer komen aansluiten. Hun voorsprong bedraagt 7m18s.

laad oudere berichten

0 reacties

 1. Van der Breggen neemt telkens afscheid tot de Spelen: ‘Ik zal me steeds realiseren dat het de laatste keer is’

  Van der Breggen neemt telkens afscheid tot de Spelen: ‘Ik zal me steeds realiseren dat het de laatste keer is’

  Anna van der Breggen (30) start zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad in de wetenschap dat het de laatste keer is dat ze de Belgische openingskoers rijdt. ,,Ik zal zeker niet continu eraan denken, maar misschien is het ook wel een extra motivatie”, zei de wereldkampioene dinsdag bij de teampresentatie van SD Worx, de opvolger van het succesvolle Boels-Dolmans. Haar hoofddoel: de Olympische Spelen van Tokio.
 2. De man die Alaphilippe van zijn fiets reed doet zijn verhaal: ‘Dat beeld krijg ik nooit meer uit mijn hoofd’
  PREMIUM
  Eddy Lissens

  De man die Alaphilip­pe van zijn fiets reed doet zijn verhaal: ‘Dat beeld krijg ik nooit meer uit mijn hoofd’

  Hij werd de antiheld van de Ronde van Vlaanderen op 18 oktober 2020, die uiteindelijk werd gewonnen door Mathieu van der Poel. In volle finale reed favoriet Julian Alaphilippe tegen de motorfiets van Eddy Lissens (64) aan. Weg was de overwinning voor de Fransman en het was gedaan met zijn seizoen. ,,Ik ben er lang niet goed van geweest”, zegt Lissens, die zaterdag in de Omloop toch weer op de motor stapt. Lissens over de onfortuinlijke val, zijn andere job in koers en de vele steunberichten die hij kreeg.
 1. Bekijk hier alle samenvattingen uit de eredivisie en eerste divisie
  Play

  Bekijk hier alle samenvat­tin­gen uit de eredivisie en eerste divisie

 2. Samenvatting | NEC - FC Den Bosch
  PREMIUM
  VIDEO

  Samenvat­ting | NEC - FC Den Bosch

  2 maart

Overige sporten