Pinot wint zware bergrit, Kruijswijk opnieuw sterk

VueltaThibaut Pinot heeft de 15de etappe van de Vuelta gewonnen. De Fransman van FDJ sprong op enkele kilometers van de finish op de fameuze Lagos de Covadonga weg uit een kleine groep favorieten en hield knap stand. Simon Yates kwam als derde over de meet en behoudt zijn rode leiderstrui. Steven Kruijswijk had het zwaar maar finishte uiteindelijk knap als vijfde.

Nabeschouwing

Volledig scherm
Steven Kruijswijk. © Cor Vos

En zo is er nog altijd helemaal niets beslist in deze Vuelta. Er zijn nog steeds een stuk of zes renners die aanspraak mogen maken op de eindzege. Wilco Kelderman, die het vandaag op de slotklim al vroeg moest laten lopen, hoort daar nu definitief niet meer bij. Maar Kruijswijk wel. De Brabander gaat de slotweek in vanaf de vijfde positie met 1.29 achterstand op leider Yates.

,,Het was een goede dag, ik heb goed stand kunnen houden'', keek de kopman van LottoNL-Jumbo direct na de finish terug. ,,Ik sta er voorlopig goed bij.''

Volledig scherm
Thibaut Pinot. © afp

Een etappe waarin geklommen wordt, kan in deze Vuelta niet bestaan zonder dat Trek-kopman Bauke Mollema in de kopgroep zit, dus dat was ook vandaag het geval. Twaalf renners, met daarbij onder anderen ook Danny van Poppel en George Bennett van Lotto-Jumbo, kozen na een felle strijd in de beginfase het hazenpad. Een grote voorsprong pakte het twaalftal echter nooit, Astana hield het tempo in het peloton namelijk hoog. Mollema en Ben King vochten verbeten om de bergpunten, maar wisten dat een strijd om de dagzege er niet in zat. Iván García hield het nog het langst vol van de koplopers, maar werd halverwege de Lagos de Covadonga gegrepen door de groep favorieten.

De grote mannen van deze Vuelta bestookten elkaar in de slotkilometers met aanvallen, vooral Miguel Ángel López was erg actief, maar uiteindelijk bleek Pinot de enige zijn die een serieus gat wist te slaan. De Fransman won voor het eerst in zijn loopbaan een rit in de Vuelta, en heeft nu in alle grote rondes een etappe op zijn naam staan. Kruijswijk had moeite om de versnellingen van zijn concurrenten te volgen, maar toonde zich taai, keerde meerdere keren terug en kwam uiteindelijk op slechts twee seconden van leider Yates over de finish.

Morgen genieten de renners in de Vuelta van een rustdag. Dinsdag staat er een 32 kilometer lange tijdrit op het programma en krijgen we wellicht meer te weten over de verhoudingen tussen de grote mannen.

Bekijk hier alle klassementen van de Vuelta

Volledig scherm
Miguel Ángel López. © Cor Vos

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde liveblog

Dan sluiten we hiermee het liveblog van deze rit af. Hier volgt nu een verslag. Een fijne avond nog!

Finish

Steven Kruijswijk komt knap als vijfde in het groepje-Yates over de streep. Wederom ijzersterk gereden door de Brabander!

Finish

Thibaut Pinot wint op Lagos de Covadonga! Prachtige zege!

López komt als tweede over de streep en pakt een paar seconden, Yates is derde en behoudt zijn trui.

1 km

De rode vod voor Pinot! Dit mag hij niet meer weggeven.

1,5 km

López is solo in achtervolging op Pinot. Kruijswijk heeft het daarachter weer even moeilijk.

2 km

Pinot heeft een prima kadans en weet zich nog altijd verzekerd van 20 seconden voorsprong. De ritzege gloort. Winst zou betekenen dat hij zich in het befaamde rijtje schaart van ritwinaars in alle drie de grote ronden.

3 km

Valverde en Kruijswijk worden er andermaal afgereden, maar keren nógmaals terug. Pinot heeft 15 seconden voorsprong.

3,5 km

Ai, het gaat iets te hard voor Kruijswijk en Valverde. Ze moeten even een gaatje laten maar keren terug. Yates versnelt meteen weer. Pinot nog altijd solo aan de leiding.

4 km

Mas, Quintana, Valverde, Yates, López en Kruijswijk zijn in achtervolging op Pinot. Het verschil is 15 seconden.

4,5 km

Yates wordt ingerekend onder aanvoering van Valverde. Kruijswijk kan het selecte groepje volgen, zij het op z'n tandvlees. Pinot is nog altijd solo vooruit. De Fransman heeft 10 seconden.

5 km

Thibaut Pinot springt weg! De Fransman van FDJ staat al op 2.46, dus niemand springt direct op het wiel. Uiteindelijk is het Yates zelf die gaat, Kruijswijk blijft in het wiel van Quintana.

Volledig scherm
© belga

6 km

Richard Carapaz rijdt namens Movistar het gat met López dicht. Een van zijn kopmannen, Valverde, krijgt het daardoor moeilijk. Zijn andere kopman Quintana gebruikt het moment om te versnellen. Hij komt niet weg. Onder anderen Kruijswijk en Yates volgen in het spoor van het Movistar-duo Carapaz en Quintana.

7 km

Boem! Miguel Ángel López gooit een bom. Hij laat alle favorieten ter plaatse en slaat een gaatje. Gaat de nummer 4 van het klassement, op 47 seconden van Yates, hier het werk van zijn Astana-ploeg afronden?

7,5 km

Het avontuur van Iván García is voorbij. Knap gereden! De groep favorieten, met daarbij Steven Kruijswijk, is nu de kop van de wedstrijd.

8 km

De jongeling García rijdt sterk maar voert een strijd die hij niet kan winnen. Nog een half minuutje voorsprong voor de Spanjaard van Bahrein.

9 km

Ai! Wilco Kelderman moet de favorieten laten rijden. Dat is vroeg zeg. Eerder moest uit de top 10 ook al Tony Gallopin lossen.

Kruijswijk rijdt attent voorin mee, waar Astana het werk doet. De kopgroep wordt renner voor renner ingelopen. García heeft nog 55 seconden voorsprong.

10 km

Nee, voor Mollema gaat het 'm niet worden vandaag. De Groninger wordt gepasseerd door het uitgedunde peloton. Vooraan is Valerio Conti in achtervolging op Iván García.

Volledig scherm
© Cor Vos

11 km

Ook het peloton begint onder aanvoering van Astana aan de slotklim. Wie gooit daar de eerste bom?

12 km

García begint aan de Lagos de Covadonga. Mollema en kornuiten volg op iets minder dan een minuut. Het peloton zit daar weer een kleine 2 minuten achter.

13 km

García houdt zijn voorsprong van 20 seconden vast. De 22-jarige Spanjaard gaat dadelijk als eerste de slotklim opdraaien.

laad oudere berichten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Overige sporten