Mathieu van der Poel wordt bemoedigend toegesproken na zijn valpartij.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel wordt bemoedigend toegesproken na zijn valpartij. © Twitter Daan Hakkenberg

Ploeggenoot Van der Poel: Hij lag te kermen van de pijn

VideoMet zijn arm over een van pijn vertrokken gezicht lag Mathieu van der Poel vanmiddag minutenlang op de kasseien. De alleskunner op de fiets ging hard onderuit bij een massale valpartij in de finale van Nokere Koerse en nog voor zijn voorjaar goed en wel was begonnen, leek er een streep door te kunnen. Gelukkig voor Van der Poel en zijn ploeg viel de schade met enkele kneuzingen en schaafwonden enorm mee.

De fiets van Van der Poel wordt naar de finish gebracht. De Nederlander zit dan al in de ambulance.
Volledig scherm
De fiets van Van der Poel wordt naar de finish gebracht. De Nederlander zit dan al in de ambulance. © BELGA
Max Walscheid veroorzaakte de massale valpartij.
Volledig scherm
Max Walscheid veroorzaakte de massale valpartij. © BELGA

Stijn Devolder zag Van der Poel liggen en bleef bij hem tot zijn ploeggenoot werd weggereden door de ambulance. ,,Hij lag te kermen van de pijn dus ik ben afgestapt en bij hem gebleven. Het duurde best lang voordat er hulp kwam. Mathieu is nooit buiten bewustzijn geweest, maar ik vrees wel voor breuken. Het is nu afwachten”, zei Devolder. Een uur later kwam er vanuit het ziekenhuis goed nieuws voor de Belg en ploeg Corendon-Circus.

Devolder maakte zich flinke zorgen over zijn ploegmaat. ,,Hij kon met moeite een woord zeggen. Ik heb geprobeerd hem te kalmeren, maar als je zoveel pijn hebt word je liever met rust gelaten en zo snel mogelijk behandeld. We balen heel erg voor de ploeg natuurlijk en voor Mathieu zelf. Als je iemand zo veel pijn ziet lijden is dat niet plezant.”

Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat Van der Poel zijn wegprogramma gewoon kan vervolgen. Zijn coach Christoph Roodhooft liet weten dat zijn kopman morgen alweer op de fiets stapt om de Ronde van Vlaanderen te verkennen. ,,We doen een rondje voor de training. Dan beslissen we of hij meegaat. Hij kan altijd nog stoppen.”

Ook landgenoot Floris Gerts van de Belgische ploeg Tarteletto-Isorex bleef na zijn crash lang liggen op de kasseien van de Nokereberg. ,,Hij bloedde uit zijn oor en had een scheur in zijn wenkbrauw. Zijn vader, die huisarts is, stapte mee de ziekenwagen in”, zei sportdirecteur Peter Bauwens. Na onderzoek in een ziekenhuis werden er zware kneuzingen aan de nek en schouder bij Gerts geconstateerd. ,,Geen breuken. De wond boven en onder zijn oog is gehecht’', liet de teamleiding weten.

Nokere Koerse werd gewonnen door Cees Bol van Sunweb.

Overige sporten