Ploegleider Lefevere: Evenepoel is nog niet in vorm. Er kunnen nog een paar kilo’s af

Patrick Lefevere was logischerwijs in de wolken met de nieuwste triomftocht van het Belgische toptalent Remco Evenepoel in de Ronde van de Algarve. Op de vraag wat dit seizoen nog van Evenepoel verwacht mag worden, verrast de manager van Deceuninck.Quick Step. ,,Dit mag misschien heel pretentieus klinken, maar eigenlijk is Remco nog niet in vorm”, zegt Lefevere bij het Belgische VTM.

Remco Evenepoel
Volledig scherm
Remco Evenepoel © EPA

,,Er kunnen nog wat kilo’s af, maar dat is voorzien. Hij moet scherp staan voor de Giro. Tegen nu en de start van de Ronde van Italië in Boedapest (op 9 mei), kan er nog makkelijk twee kilo af.” 

Lefevere heeft het in het Portugese Faro, waar de derde rit van start gaat, ook over Evenpoels concurrent Vincenzo Nibali (35) en de generatiestrijd in het wielrennen die zich aandient. ,,Het is goed dat die ‘oude mannen’ zeggen ‘hey, je moet niet denken dat je er ons gaat afrijden’. Maar als ze fair zijn, moeten ze toegeven dat Remco  geen gewone is.”

Lefevere, ook nog voor de start van de derde etappe: ,,Remco stuurde onlangs ook nog een bericht via Whatsapp: ik weeg nu zoveel, tegen de Ronde van Algarve moet er nog één kilo af, tegen Luik en de Giro nog twee en ik zal er staan. Nu heeft hij nog wat reserve en in Boedapest moet hij op gewicht staan. Nee, hij is zeker niet te vroeg in vorm. Het wielrennen is ook veranderd de voorbije jaren. Je ziet nu toch dat zelfs grote renners ook in februari al winnen en in een grote ronde nog goed zijn. Het is anders dan vroeger. Thomas en Nibali zijn zogezegd bewust nog niet in die grote vorm, maar als je dan ziet dat ze op Twitter zetten dat ze 250 km getraind hebben in januari of december dan vraag ik me af voor wat dat goed is....”

Evenepoel hield gisteren huis in de koninginnenrit van de Ronde van de Algarve. De 20-jarige Belg versnelde op de slotklim en liet mannen als Daniel Martin, Miguel Ángel López en Vincenzo Nibali achter zich. Hij pakte zo de etappe en de leiderstrui. ,,Die jongen is buitengewoon‘’, liet een verbijsterde Nibali na de finish optekenen. De Italiaanse winnaar van alle drie de grote rondes ziet Evenepoel zelfs hoge ogen gooien wanneer de Belg komende Giro zijn eerste grote ronde rijdt. ,,Hij wordt daar een serieuze rivaal, denk ik. Zijn enige minpunt is dat hij nog jong is.”

Remco Evenepoel
Volledig scherm
Remco Evenepoel © photo: Cor Vos

Overige sporten