Volledig scherm
Aleksander Vinokoerov en Aleksander Kolobnev (rechts) in 2010 in Luik-Bastenaken-Luik. © AFP

Rechter spreekt Vinokoerov en Kolobnev vrij over ‘verkochte’ LBL

De rechtbank in Luik heeft vanmorgen Aleksander Vinokoerov en Aleksander Kolobnev vrijgesproken van corruptie tijdens de klassieker Luik-Bastenaken-Luik in 2010.

De Kazak Vinokoerov en de Rus Kolobnev reden ruim negen jaar geleden samen aan de leiding in de finale van La Doyenne. Ze sprintten voor de overwinning, maar de ultieme finale leek niet helemaal eerlijk en sportief te verlopen. Vinokoerov zou destijds zijn medevluchter 150.000 euro hebben betaald om te mogen winnen. 

Beide ex-renners hebben de corruptie altijd ontkend. De rechter in Luik sprak hen vanmorgen vrij vanwege gebrek aan bewijs. Het gerecht onderzocht onder meer het e-mail- en bankverkeer van de twee verdachten in Zwitserland en Monaco. Tussen juli en december van 2010 zou er destijds 100.000 en 50.000 euro overgeschreven zijn van de Monegaskische bankrekening van Vinokoerov naar de Zwitserse rekening van Kolobnev. Dat bleek, zo oordeel de rechter, onjuist.

  1. Podcast | ‘Ploeg Van der Poel is niet sterk genoeg’
    Zonneveld, Wuyts & De Cauwer

    Podcast | ‘Ploeg Van der Poel is niet sterk genoeg’

    Nog vier nachtjes slapen en dan begint het klassieke voorjaar met de Omloop Het Nieuwsblad. In de podcast van het Vlaamse programma De Tribune wordt er alvast vooruit gekeken – op de klassiekers, op het fenomeen Remco Evenepoel en op de vraag hoe Mathieu van der Poel te stoppen is. Namens Sporza schoof de vaste commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer aan, namens AD Sportwereld Thijs Zonneveld.

Overige sporten