Jasper Stuyven wint voor Yves Lampaert.
Volledig scherm
Jasper Stuyven wint voor Yves Lampaert. © photo: Cor Vos

Stuyven klopt Lampaert en wint loodzware openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad

VideoJasper Stuyven heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De renner van Trek-Segafredo versloeg zijn landgenoot Yves Lampaert in een sprint. Mike Teunissen maakte ook deel uit van de kopgroep, maar moest zijn medevluchters op de Muur van Geraardsbergen laten gaan. Hij eindigde als zesde.

Flinke wind en hevige regenbuien zorgden voor een zwaar koersverloop. Op het moment dat er na 98 kilometer koersen de ravitailleringszone werd binnengereden, was er al veel gebeurd. Mathijs Paasschens maakte bijvoorbeeld deel uit van een kopgroep van vijf, maar lang reden zij niet vooruit. Door waaiervorming brak het peloton namelijk in stukken en reden plots meerdere favorieten aan de leiding in een zestien man tellende kopgroep. Daarbij zaten Zdenek Stybar, Tim Wellens en Jasper Stuyven.

Na de bevoorrading brak het peloton opnieuw in stukken. Wout van Aert liet zich even zien, net als Greg Van Avermaet. Na de Rekelberg reden plots negen renners aan de leiding. Deceuninck-Quick Step had met Tim Declercq en Yves Lampaert twee renners van voren, Mike Teunissen sprong mee namens Jumbo-Visma. Ook Frederik Frison (Lotto-Soudal), Matteo Trentin (CCC), Stuyven (Trek-Segafredo), Sören Kragh Andersen (Sunweb) en Jonas Rutsch (EF Pro Cycling) zaten mee.

De kopgroep met onder andere Mike Teunissen.
Volledig scherm
De kopgroep met onder andere Mike Teunissen. © BELGA

Jumbo-Visma probeerde tot tweemaal toe met Van Aert het gat naar de kopgroep te overbruggen, maar dat plannetje - met Pascal Eenkhoorn als vooruitgeschoven man - mislukte. De koplopers werkten goed samen en begonnen met een voorsprong van anderhalve minuut aan de allesbeslissende passage van de Muur van Geraardsbergen. Stuyven trok daar stevig door en kreeg in eerste instantie alleen Lampaert met zich mee. In de afzink maakte Kragh Andersen de aansluiting. Voor Trentin en Teunissen ging het te hard.

De Italiaan deed er in de resterende zestien kilometer alles aan om het gat te dichten, maar tevergeefs. Stuyven, Lampaert en Kragh Andersen werkten goed samen. Ondertussen werd Teunissen teruggepakt door Frison en Declercq en raakte een podiumplaats uit het zicht. 

Sprint tussen de Belgen

Met nog 2,5 kilometer te gaan versnelde Lampaert, die ten koste van alles een sprint wilde ontlopen. Stuyven reageerde en probeerde de Belg met een tegenaanval te verrassen. Dat lukte niet, maar wel reden ze Kragh Andersen op achterstand. Samen draaiden ze het laatste rechte stuk op en eindigde het in een sprint-á-deux. Lampaert ging van ver aan, maar had niet de snelheid om Stuyven te verslaan.

Voor Stuyven is het de tweede zege in een voorjaarsklassieker. In 2016 won de Belg Kuurne-Brussel-Kuurne, de wedstrijd die zondag op het programma staat. Vorig jaar pakte de 27-jarige renner van Trek het eindklassement in de Ronde van Duitsland. ,,Dit is mijn mooiste zege”, zei Stuyven met een grote glimlach bij Sporza. ,,Ik was van plan om op exact dezelfde plaats te versnellen als Yves, maar toen ging hij wel. Ik wilde niet op mijn sprint gokken. Yves is namelijk best rap, dus ik wilde het niet op safe spelen.”

,,Ik hoopte hem te verrassen, maar dat lukte niet. Ik baal dat ik het niet af kon maken, maar ben wel blij voor Jasper", vertelt Lampaert. ,,Ik heb alles of niets gespeeld op dat moment. Als ik dat niet had gedaan, was ik misschien in de sprint frisser geweest. Maar aan ‘als’ heb je niets.”

Teunissen zesde

Kragh Andersen bezorgde Sunweb een mooie podiumplaats door voor Trentin als derde te eindigen. Net voor het peloton finishte Teunissen in het wiel van Declercq als zesde.

Jasper Stuyven.
Volledig scherm
Jasper Stuyven. © BELGA
Volledig scherm
© BELGA
Het podium: Lampaert, Stuyven en Kragh Andersen.
Volledig scherm
Het podium: Lampaert, Stuyven en Kragh Andersen. © AP
Stuyven met Annemiek van Vleuten, de winnares bij de vrouwen.
Volledig scherm
Stuyven met Annemiek van Vleuten, de winnares bij de vrouwen. © BELGA

Overige sporten