Teamsprinters prolongeren overtuigend Europese titel
VideoAl twee keer de besten van de wereld en woensdag voor de tweede keer op rij de besten van Europa. De Nederlandse teamsprinters waren bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn weer eens superieur, al kwamen de Britten ditmaal een stuk dichterbij dan bij de WK eerder dit jaar in Polen. ,,We zijn gelukkig weer de baas in eigen huis”, zei Roy van den Berg, steeds de man die de eerste van drie ronden het tempo bepaalt.
Delen per e-mail
Dat deed de krachtpatser minder dan anders, maar dan zijn er Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland om de zaak recht te zetten. ,,Eigenlijk houden wij geen rekening met niet winnen”, zei Matthijs Büchli al voor de finale. Hij reed als derde man in de kwalificaties op de plaats van Hoogland die in de eerste ronde sneller was en daarom ook in de finale uitkwam. Lavreysen had er wel rekening mee gehouden dat het ook een keer mis kan gaan. ,,De Britten komen dichterbij”, had hij in de eerste ronde gezien toen het verschil slechts drie tienden was.
In de finale moesten Lavreysen en Hoogland na de eerste ronde een marge van twee tienden goed maken. Maar met een rondje van 12,1 (Lavreysen) en 12,5 (Hoogland) lukte dat ruim. Zo’n zeven tienden verschil was wel de helft van het gat tussen beide baangrootmachten op de WK in Pruszkow. ,,We weten dat ze dichterbij komen”, vertelde ook Büchli. ,,Zij werken veel meer naar een vierjaarlijkse piek toe. Wij moeten ons ook blijven verbeteren.”
Van den Berg had vooral genoten van zijn collega’s. “Die 12,5 van Jeffrey in dat laatste rondje, dat is een tipje van wat we nog gaan zien”, voorspelde hij. Lavreysen en Hoogland reden voor het eerst op de nieuwe baanfiets van Koga, waarvan er voorlopig nog maar twee exemplaren zijn.
,,Ook mentaal speelt dat mee”, vertelde Lavreysen, regerend wereldkampioen sprint. ,,Eigenlijk had ik stiekem gehoopt dat we hier meteen een wereldrecord zouden rijden.” Daar bleef de ploeg met een tijd van 42,151 een kleine drie tienden boven. ,,12,1 is mooi, maar geen pr. Daar moet ik ook aan wennen. Aan de andere kant, ik ben nog jong. Vorig jaar was 12,4 een goede tijd voor mij.”
Woensdag kwamen de teamsprinters, op Van den Berg na, voor het eerst ook in wedstrijdverband uit op de nieuwe Koga-fiets, nog aerodynamischer dan het uit 2006 stammende Kimera-model. De naam van de fiets, waarvan momenteel nog maar twee exemplaren in gebruik zijn, wordt pas zaterdag onthuld. Pas bij de WK in februari in Berlijn zal de volledige baanploeg erop rijden.
Verder in het nieuws
-
Astana met kopman López en meesterknecht Fuglsang naar Tour
Astana zet komend jaar in de Tour de France alles op Miguel Angel López. De Colombiaanse klimmer debuteert in 2020 in de belangrijkste etappekoers ter wereld. López reed de afgelopen jaren steeds de Giro en de Vuelta. In 2018 eindigde hij in beide rondes als derde. -
Zege Aerts Indrukwekkende zegereeks Van der Poel ten einde in loodzwaar Ronse
Na 35 zeges is een einde gekomen aan de reeks overwinning van Mathieu van der Poel in het veldrijden. In Ronse verloor hij voor het eerst sinds 1 november 2018. De Belg Toon Aerts kroonde zich tot winnaar. Van der Poel werd derde. -
PREMIUM
Column Boom legde basis voor herrijzenis van het Nederlandse wielrennen
Columnist Thijs Zonneveld over Lars Boom, die deze week zijn afscheid van het wegwielrennen bekendmaakte. -
UCI schorst wielerploeg Caja Rural wegens tweede dopinggeval
De internationale wielerunie UCI heeft het procontinentale wielerteam Caja Rural - Seguros RGA een schorsing van 15 tot 45 dagen opgelegd. De UCI ging tot de strafmaatregel over nadat voor de tweede keer in een periode van twaalf maanden een renner van de Spaanse formatie is betrapt op doping. -
Classics Series Wielerunie stelt plan voor hervorming klassiekers uit
Wielerunie UCI heeft de introductie van de nieuwe Classics Series voor eendagskoersen uitgesteld. Dat heeft de UCI tijdens een symposium in het Zwitserse Montreux bekendgemaakt.
-
Zeges in Tour en Vuelta Lars Boom stopt voorlopig met wegwielrennen
Lars Boom (33) is er niet in geslaagd een nieuwe ploeg te vinden en zal zijn focus vanaf komend seizoen gaan richten op gravel- en mountainbikeraces. De voormalig wereldkampioen veldrijden had nog een doorlopend contract bij Team Roompot-Charles, maar door het afhaken van de hoofdsponsor houdt deze ploeg per 31 december op te bestaan. -
Australische wielerploeg Mitchelton-Scott wacht nog op licentie
De Australische wielerploeg Mitchelton-Scott moet nog even wachten op een licentie voor de UCI WorldTour. -
Sunweb: Winnen grote ronde niet realistisch
Met het vertrek van Tom Dumoulin moet de Sunweb-ploeg haar klassementsambities voor komend seizoen bijstellen. ,,Het winnen van een grote ronde is niet langer realistisch,’’ zegt ploegbaas Iwan Spekenbrink.