Volledig scherm
Diego Ulissi. © EPA

Ulissi wint rit, Porte pakt trui, Nederlanders maken indruk

Ronde van ZwitserlandDiego Ulissi heeft de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen, met aankomst bergop naar Leukerbad. De 28-jarige Italiaan van UAE was de snelste in de sprint van een klein groepje favorieten. Richie Porte neemt de leiding over van zijn BMC-ploegmaat Stefan Küng.

De Nederlandse favorieten Wilco Kelderman, Sam Oomen, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk reden sterk en finishten in het selecte groepje van de favorieten. Maar misschien nog wel de opvallendste landgenoot was Tom-Jelte Slagter. Hij sprintte achter Ulissi en Enric Mas naar de derde plaats. 

Eigenlijk had Slagter niet eens gedacht er in de finale, na 2600 hoogtemeters, nog bij te zitten. Maar de harde tegenwind op weg naar Leukerbad (op 1385 meter) verstoorde het gevecht om het klassement en was zo de bondgenoot van Slagter. ,,De klassementsmannen wilden geen risico nemen met aanvallen en dan teruggepakt te worden of zelfs tijd te verliezen. Dus ik hoorde van mijn ploegleider: wachten, wachten, wachten.’’

Slagter hield Kelderman en Mollema achter zich. Lachend: ,,Het was alles uit de kast en wie er dan voor je rijdt, is bijzaak. Zo passeerde ik Wilco nog op de streep. Oh, en zat Bauke er ook nog achter. Nou dat hebben we dan goed gedaan. Ik ben hartstikke blij met vandaag, want zoveel kansen krijgt je hier niet.’’

Voorsprong

Nieuwe leider Porte heeft in het algemeen klassement 14 seconden voorsprong op de nummers twee en drie: Kelderman en Oomen.

Lilian Calmejane was op enkele kilometers voor de slotklim uit het peloton weggesprongen. De Fransman van Direct Énergie, die al een etappe won in de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje, hield even stand maar werd op zeven kilometer van de finish ingelopen. 

Niet veel later gooide Mikel Landa als eerste klassementsman de knuppel in het hoenderhok. Dat betekende het einde van de ambities van Küng. De Zwitser moest lossen in zijn leiderstrui. Landa werd op enkele honderden meters ingelopen door de restanten van het peloton, met daarbij de vijf Nederlanders. Vervolgens was het een relatief koud kunstje voor Ulissi, die gespecialiseerd is in dergelijke sprints bergop.

Morgen en overmorgen zijn er opnieuw bergetappes in de Ronde van Zwitserland. De meerdaagse koers eindigt zondag met een tijdrit in Bellinzona.

Overige sporten