Van Baarle nipt verslagen door Geniez, Jesús Herrada pakt rode trui

Dylan van Baarle was héél dichtbij, maar kwam een half wiel te kort om zijn eerste ritzege in een grote ronde te pakken. In een sprint met vijf was Alexandre Geniez (AG2R) nét iets sneller. Jesús Herrada neemt de rode leiderstrui over van Simon Yates.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Door Sjors Tanis

Op de smalle wegen in Galicië, in de slotfase van de rit naar de vuurtoren in kustplaatsje Mañon, strijdde een kopgroep van achttien renners om de dagzege in de twaalfde etappe. Het peloton, onder aanvoering van de Mitchelton-Scott-ploeg van klassementsleider Simon Yates, gaf de kopgroep, met Van Baarle, maar ook Vincenzo Nibali en Jesús Herrada (best geklasseerde renner op 5'45) veel ruimte.

Snel werd duidelijk dat Yates en zijn ploeg het niet zo erg zouden vinden om de leiderstrui te verliezen. Omdat sprinters geen vertrouwen hadden in de de rit van vandaag, met een venijnige slotfase, mochten de vluchters voor de vijfde keer deze Vuelta voor dagsucces gaan.

Van Baarle schoof bij de beslissende aanval van Victor Campenaerts, op zo'n 22 kilometer van de finish, mee en ging zo met zeven anderen (Dylan Teuns, Campenaerts, Geniez, Mark Padun, Davide Formolo, Gianluca Brambilla en Dries Devenyns) de absolute finale in. Van Baarle probeerde het één keer solo, maar zag direct toptalent Padun op zijn wiel zitten.

Niemand wist vooraan te ontsnappen en in de slotkilometer leek Van Baarle kansloos voor de dagzege. De Sky-renner zat op een klein gaatje na een versnelling van Teuns, maar de Nederlander wist terug te keren en leek zelfs nog op weg naar ritsucces voor Team Sky. Het was echter enkel de Fransman Geniez die zijn wiel vóór die van Van Baarle over de streep drukte. Padun eindigde als derde.

Voor Geniez is het zijn derde dagsucces ooit in de Vuelta, nadat hij in 2013 en 2016 al eens een vroege ontsnapping succesvol afrondde. ,,Ik was helemaal niet zeker van mijn zaak in een kopgroep met mannen als Nibali en Devenyns'' vertelde Geniez bij het flashinterview. ,,Het zag er al beter uit toen de groep kleiner werd, maar ik heb moeten knokken tot aan de streep'', vertelde de dertigjarige Fransman.

Herrada nieuwe leider
Omdat het peloton een halve rustdag nam, kon Jesús Herrada (Cofidis) de rode leiderstrui overnemen van Yates. Zijn voorsprong in het klassement bedraagt 3'22 op Yates. De Spanjaard mag morgen in de leiderstrui beginnen aan de bergrit naar La Camperona. Het zal zeer waarschijnlijk zijn enige dag zijn in de leiderstrui in de Vuelta van dit jaar.

Verder veranderde er wienig in de top van het klassement. Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman verloren geen tijd op de andere klassementsfavorieten.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

0 km

Geniez wint! Van Baarle is nipt trager en wordt tweede. Jesús Herrada gaat de rode leiderstrui overnemen van Simon Yates.

1 km

Laatste kilometer! Wat kan Dylan van Baarle in een sprint met zes renners?

3 km

Padun, Dylan Teuns, Van Baarle, Geniez, Formolo en Campenaerts gaan voor de ritzege strijden! Het peloton volgt op 11'25, de groep met Jesús Herrada (virtueel drager rode leiderstrui) zit op 2'15 van de leiders.

4,5 km

Van Baarle wil nu alleen naar de vier leiders toerijden. We gaan de laatste vier kilometer in!

6 km

Padun gaat, net nadat hij en Van Baarle zijn gegrepen. Nu is Van Baarle niet mee, maar Teuns, Formolo en Campenaerts zijn wel mee.

9 km

Brmabilla en Formolo proberen het vooraan, maar de Italianen komen niet weg. Van Baarle heeft het bergop lastig, maar hij zit er nog bij.

10 km

In het peloton rijdt Movistar op kop, maar dat is nog altijd 11'20 achter de acht leiders. Vooraan beginnen de renners naar elkaar te kijken. Kan Dylan van Baarle nog wat?

16 km

Ook Jesús Herrada zit niét mee bij de acht leiders. De Spanjaard strijdt nog altijd om de rode trui. Zijn groep volgt op één minuut van de koplopers en rijdt daarmee 10'10 voor het peloton uit. Zijn achterstand in het klassement: 5'45.

18 km

De acht renners op kop nu: Dylan van Baarle, Davide Formolo, Gianluca Brambilla, Dries Devenyns, Mark Padun, Victor Campenaerts, Alexandre Geniez en Dylan Teuns. De groep met Nibali/De Gendt volgt al op 42 seconden. Wie wint deze rit? We gaan de absolute slotfase in!

22 km

Campenaerts, Padun, Brambilla en Formolo rijden vlak na de tussensprint weg. Van Baarle gaat met drie andere renners in de achtervolging. De rest lijkt verslagen.

26 km

De voorsprong van Van Baarle en zijn zeventien medevluchters is nog altijd 11'15. Daarmee gaat Jesús Herrada met ruime voorsprong aan de leiding in het klassement, mochten de verschillen zo blijven.

30 km

Nu gaat het in dalende lijn naar de tussensprint, die ligt op 24 kilometer van de finish. In de kopgroep wel wat kleine verschillen, maar nog niets is beslist.

32 km

De aanvallen blijven komen. Van Baarle houdt zich nog afzijdig en probeert mee te schuiven met andere renners. Nog weinig verschillen, maar op de stroken bergop zien we de sterkste renners: Dylan Teuns, Mark Padun, Gianluca Brambilla, Davide Formolo en Vincenzo Nibali.

33 km

Nu regent het aanvallen in de kopgroep. Vincenzo Nibali probeert het als eerste, maar hij ziet direct renners in zijn wiel. Daarna gaat Gianluca Brambilla en volgt Nibali's ploeggenoot Mark Padun, maar ook de rest komt snel weer aansluiten. Het is oorlog!

35 km

De voorsprong van Van Baarle en zijn zeventien medevluchters loopt weer op naar elf minuten. Goed nieuws voor Jesús Herrada, die op deze manier een ruime voorsprong neemt in het algemeen klassement. De Spanjaard staat nu op 5'45 van klassementsleider Simon Yates.

38 km

Voor de vijfde keer in deze Vuelta gaat de ritzege naar een vroege vluchter. Benjamin King (twee keer), Simon Clarke en Alessandro de Marchi wonnen al eens uit een vroege vlucht.

40 km

In de afdaling probeerde een aantal renners vooraan weg te rijden, maar alles komt weer samen. Nog veertig kilometer!

44 km

Het verschil tussen de achttien leiders en het peloton is 10'30. De strijd om de dagzege gaat nu écht losbarsten vooraan. Wat kan Dylan van Baarle?

48 km

Met Thomas de Gendt voorop komt de kopgroep boven op de Alto de San Pedro. In het peloton neemt Movistar nu de controle over, met Winner Anacona op kop. De renners komen nu op de ultrasmalle wegen in Galicië.

52 km

Op het klimmetje is het een actieve Davide Formolo vooraan die zo nu en dan versnelt. De rest van de kopgroep volgt echter zonder problemen. Het peloton volgt op 11'15.

laad oudere berichten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Overige sporten