Van der Poel: Valpartij is geen pech, de beste wint hier

WK VeldrijdenMet 26 zeges in de voorbije maanden is Mathieu van der Poel de absolute favoriet voor de wereldtitel zondag. ,,Maar dat ben ik wel gewend."

Mathieu van der Poel verkent het parkoers.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel verkent het parkoers. © Photo News

Door Pim Bijl

Bij de dominantie van Mathieu van der Poel dit seizoen in de cross past alleen de regenboogtrui in Valkenburg. Maar wie Mathieu van der Poel zo ontspannen de persmiddag door ziet surfen, ziet geen man die gebukt gaat onder die immense druk. ,,Ik ben dit wel gewend”, zegt hij. ,,Ik word al als favoriet gezien vanaf het moment dat ik ben gaan fietsen bij de junioren.”

Zelf zegt hij dat zijn seizoen niet valt of staat met winst zondag. Al lijkt zich nu alles toe te spitsen op dat ene uur, het uur van het WK. In 2015 werd Van der Poel wereldkampioen in Tabor, daarna moest hij de titel tweemaal aan zijn Belgische rivaal Wout van Aert laten. Ontroostbaar was hij vorig jaar in het Luxemburgse Bieles, toen vier lekke banden zijn droom dwarsboomden.

,,Ik ben toen niet op mijn waarde geklopt”, vindt Van der Poel nog altijd. ,,Ik heb daar geen trauma aan overgehouden, maar het was een grote ontgoocheling.” Lang reed hij daarna op revanchegevoelens, maar, zegt hij: ,,dat verlies ga ik niet goedmaken door hier te winnen. Het enige wat ik daarna kon doen was zoveel mogelijk wedstrijden proberen te winnen. Dat heb ik gedaan. Maar ik die 26 wedstrijden van dit seizoen ook kunnen winnen met een wk-trui aan. Maar het is niet zo.”

Mathieu van der Poel tijdens een persbijeenkomst van de KNWU voorafgaand aan het WK veldrijden in Valkenburg.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel tijdens een persbijeenkomst van de KNWU voorafgaand aan het WK veldrijden in Valkenburg. © ANP

Op het parkoers in Valkenburg ligt pech als in Bieles minder op de loer, denkt Van der Poel. Zelf zocht hij bij de verkenning vrijdag de limiet op en ging hij een aantal keer onderuit. ,,Maar vallen is negen van de tien keer geen pech. Het parkoers is lastig, enorm glad en technisch. Maar het is een eerlijk parkoers, de beste gaat hier winnen.”

Dat komt dan mooi uit. Want gezien dit seizoen is hij dat zelf. Ondeugend lachend: ,,Normaal gezien wel, ja. Maar ik zal wel een hele goede dag moeten hebben om inderdaad die trui te pakken.”

Bekijk hieronder ook hoe Van der Poel naar de winst in het NK reed: 

Overige sporten