Van Emden (m) tussen nummer twee Ganna (l) en nummer drie Roglic in.
Volledig scherm
Van Emden (m) tussen nummer twee Ganna (l) en nummer drie Roglic in. © photo: Cor Vos

Van Emden stoomt naar tijdritzege in Chrono des Nations

Ploeggenoot Roglic 3eJos van Emden heeft in zijn Nederlandse driekleur de overwinning gepakt in de Chrono des Nations, een eendaagse tijdritwedstrijd. De 34-jarige renner van Jumbo-Visma bleef het 23-jarige Italiaanse talent Filippo Ganna (Team Ineos) én ploeggenoot en Vuelta-winnaar Primoz Roglic voor.

Van Emden onderweg.
Volledig scherm
Van Emden onderweg. © photo: Cor Vos

Runner-up Ganna gaf 11 tellen toe op Van Emden en ploeggenoot Roglic eindigde op 19 seconden als derde.

In slechte weersomstandigheden kwam Van Emden tot een gemiddelde van 50,48 kilometer per uur. Hij zette als eerste van de favorieten een snelle tijd neer en moest vervolgens afwachten wat zijn concurrenten deden. De Deen Martin Toft Madsen, die de tijdrit in de afgelopen twee jaar won voor zijn landgenoot Mikkel Bjerg, kwam ten val en eindigde als zevende. Bjerg zette de vijfde tijd neer. 

Niki Terpstra (Total Direct Energie) eindigde op de tiende plaats in de tijdrit van 46,3 kilometer rond Les Herbiers in Frankrijk.

,,Ik win hier mijn derde tijdrit van het jaar. En ook nog eens een lange tijdrit op een heuvelachtig parcours”, reageerde Van Emden. ,,Ik ben erg blij dat ik hier mijn eerste zege te pakken heb in het rood-wit-blauw. Dat Primoz derde is, maakt het voor de ploeg nog specialer.”

De mooie uitslag voor Jumbo-Visma is volgens ploegleider Grischa Niermann representatief voor het hele jaar. ,,Jos wilde graag rijden en was heel erg gemotiveerd om er als nationaal kampioen nog een keer vol tegenaan te gaan. Hij had vanaf het begin een goed ritme en dat bleek voldoende voor de zege.”

Stef Clement was in 2009 de laatste Nederlandse winnaar van de Chrono des Nations. Roy Schuiten won de wedstrijd, die toen de Grote Landenprijs (Grand Prix des Nations) heette, in 1974 en 1975.

Overige sporten