Volledig scherm
Anna Van der Breggen en Annemiek Van Vleuten na de tijdrit in Innsbruck, samen met Ellen Van Dijk. © photo: Cor Vos

Wie gaan het Anna en Annemiek lastig maken in Innsbruck?

We kunnen alleen maar winnen, roept iedereen. Die wereldtitel is na de regenboogtrui van Chantal Blaak sowieso weer voor een Nederlandse vrouw, met Anna van der Breggen én Annemiek van Vleuten in één team. Maar, écht waar, er doen morgen meer landen mee aan de wereldtitelstrijd. Oud-renster Marijn de Vries zet de belangrijkste concurrentes van Nederland in Innsbruck op een rij. ,,Maar het zou echt nergens op slaan als Nederland niet wint.’’

Door Arjan Schouten

Amanda Spratt (Australië, 31 jaar)

Volledig scherm
Amanda Spratt (r) won eerder dit jaar in eigen land de Santos Women Tour Down Under. © Cor Vos

Australische die bij Mitchelton-Scott een prachtseizoen draait. Won in eigen land de Santos Tour en in mei de grote Baskische vrouwenafspraak Emakumeen Bira. Derde en ritwinst in Giro. Tweede in Luik-Bastenaken-Luik en derde in de Amstel Gold Race. Marijn de Vries: ,,Spratt kan wel eens de grootste concurrente van de Nederlandse vrouwen zijn. Ze wint veel bergop, rijdt best wel slim. Kent Annemiek als ploeggenote natuurlijk door en door. Je hebt ook bij de vrouwen wel een beetje de wedstrijd in de wedstrijd. Annemiek is de vleesgeworden eerzucht en ik denk dus ook echt wel dat ze achter Spratt aan zal rijden. Maar als er bij Annemiek nog ergens een ietsepietsje gunfactor zit, dan bij Spratt. Annemiek heeft heel veel aan haar gehad, ook dit seizoen."

Megan Guarnier (Amerika, 33)

Volledig scherm
Achter Elizabeth Armitstead en Anna Van Der Breggen finishte Megan Guarnier in Richmond in 2015 al als derde. © AP

De Amerikaanse routinier van Boels, waar ze ploeggenote is van Van der Breggen, heeft een erelijst om je hoed voor af te nemen. Won al brons in Richmond (2015) en hoopt in haar allerlaatste koers afscheid te nemen met die ene ontbrekende grote titel. De vraag is echter of dit kampioenschap al niet één of twee seizoenen te laat komt voor Guarnier, die dit seizoen alleen de Ronde van Yorkshire won. De Vries: ,,Ik ben inderdaad bang dat dit WK net iets te laat komt voor haar, maar ze is in haar laatste race écht nog wel gebrand om nog wat neer te zetten. En de Amerikanen gaan zeker voor haar een sterk blok vormen. Ik denk dat ze tot diep in de finale nog wel vrouwen bij zich heeft. Die wil nog één keer wat moois laten zien. En dan met pensioen."

Asleigh Moolman (Zuid-Afrika, 32)

Tweede in de Giro, achter Van Vleuten. Top tien in zo’n beetje alle voorjaarsklassiekers. En derde achter Van der Breggen en Van Vleuten in La Course. Deze Zuid-Afrikaanse van Cervélo draait een topseizoen. Reed op een WK echter nog nooit bij de beste tien. ,,Dat zal nu wel gaan gebeuren’, verwacht De Vries. ,,Die gaat heel mee, het zal me zelfs niet verbazen als ze ook een medaille pakt. Maar haar probleem: ze koerst niet slim, wordt vaak tweede. Op momenten dat ik altijd denk dat ze aan moet vallen, dan gaat ze niet. En op de momenten dat ik denk dat ze moet wachten, valt ze aan."

Volledig scherm
Ashleigh Moolman (r) was in La Course de enige die Van Vleuten en Van der Breggen lang bij kon houden. © photo: Cor Vos

Katarzyna Niewiadoma (Polen, 23)

Volledig scherm
Katarzyna Niewiadoma won dit jaar de Trofeo Alfredo Binda, voor wereldkampioene Chantal Blaak en Marianne Vos. © Cor Vos

Poolse met een ‘Nederlands’ verleden bij Rabobank. Nu actief voor Canyon-SRAM en zo constant als een klok. Rijdt vrijwel altijd top-10, waar ze ook start. Vijfde in Tour of Norway, zevende in de Giro, zesde in La Course, derde in Californië, tweede in Strade Bianche en vorige week nog de beste in de Tour de Ardèche. ,,Maar dat is niet een heel goede graadmeter, want de complete wereldtop staat daar niet meer aan de start’’, weet De Vries. ,,Ze rijdt niet heel opvallend, in een groepje zie je haar eigenlijk nooit, maar ze staat er vaak wel als het moet. Taai, heel slim, kan best wel eens voor verrassende aanval zorgen."

Elisa Longo Borghini (Italië, 26)

Italiaanse die altijd op de afspraak is. Won als brons op twee Europese Kampioenschappen, het WK in Valkenburg (2012) en de Zomerspelen in Rio (2016). Viel dit jaar in dienst van Wiggle niet op met grote zeges, maar De Vries houdt altijd rekening met de vrouw uit Piëmonte. ,,Italianen zijn altijd heel goed op het WK, echte kampioenschaprensters. Longo Borghini kan lang mee met Van Vleuten en Van der Breggen, al denk ik niet tot de finish. Maar ze zal er echt staan. Denk wel dat zij er voor gaat zorgen dat het een heel zware wedstrijd wordt. De race zal worden gedragen door Nederland, maar ook Italië gaat het lastig maken."

Volledig scherm
Elisa Longo Borghini greep in 2012 in Limburg al eens brons achter Marianne Vos. © AP

De dark horse van Marijn de Vries?

Volledig scherm
Thuisfavoriete Martina Ritter tijdens de tijdrit. © REUTERS

,, Dan ga ik voor Martina Ritter, kopvrouw van de Oostenrijkse selectie. Ze kan redelijk goed bergop en ik kan me zo voorstellen dat ze in eigen land een mooie wedstrijd wil rijden. Die zal wel gebrand zijn zichzelf te laten zien voor eigen publiek."

Overige sporten