Een eerbetoon in de BinckBank Tour aan de recent verongelukte renner Bjorg Lambrecht.
Volledig scherm
Een eerbetoon in de BinckBank Tour aan de recent verongelukte renner Bjorg Lambrecht. © BELGA

Wielervakbond: BinckBank Tour hoort niet thuis in de World Tour

Wielervakbond CPA meent dat de BinckBank Tour het predicaat van ‘World Tour-koers’ niet verdient. Dat meldt de bond in een statement. De ronde voldoet volgens de bond lang niet aan de veiligheidsvoorschriften. ,,Renners riskeren hun levens.”

De Belgische renner Bjorg Lambrecht overleed anderhalve week geleden aan de gevolgen van een zware val in de derde etappe van de Ronde van Polen. Die pijn is volgens CPA nog voelbaar in het peloton, maar tot goede voorwaarden omtrent de veiligheid heeft dat in de BinckBank Tour nog niet geleid, meent de bond. 

,,De koers heeft bewezen niet thuis te horen in de World Tour. De veiligheid in de koers is problematisch. Het begint al met het parcours. Renners klagen over de smalle straatjes, de ongemarkeerde obstakels, de plotselinge bochten en de gaten in de grond in de buurt van de finish. Het is bovendien nog veel gevaarlijker met slecht weer, dat in augustus vaak voorkomt.”    

CPA heeft de klachten gemeld bij de raceleiding en bij de UCI, de internationale wielerunie. ,,Eindelijk komt een delegatie van UCI vandaag kijken”, zegt CPA-voorzitter Gianni Bugno. ,,Het parcours lijkt wel een hindernisbaan. Wie heeft dit toegestaan? Het is onacceptabel. We zijn niet geïnteresseerd in boetes aan de organisatie. Renners riskeren hun levens omdat de organisator niet aan de veiligheidsnorm voldoet. Een wielerwedstrijd die zo is georganiseerd, kan geen deel uitmaken van de World Tour-kalender”.       

  1. Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Mathieu van der Poel mikte voor zijn debuut in een grote wielerronde op het jaar 2021. Door het uitstel van onder meer de Olympische Spelen van Tokio 2020 vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus kijkt de Nederlandse coureur inmiddels anders tegen zijn planning aan. Deelname aan de Tour de France is dit jaar ineens een optie, mits het jaarlijkse wielerspektakel komende zomer toch doorgang kan vinden en zijn ploeg Alpecin-Fenix een wildcard kan bemachtigen.

Overige sporten