Volledig scherm
© ANP

Wild is wereldtitel op het omnium na twee jaar kwijt

Kirsten Wild was twee jaar lang de baas op het omnium, maar op de WK van Berlijn was ze na het eerste onderdeel scratch al vrijwel kansloos. Wild kreeg de schuld van een valpartij achter haar en werd teruggezet van de tweede naar de negentiende plaats. Een inhaalrace in de drie andere onderdelen bracht haar op de zevende plaats.

De wereldtitel was voor de Japanse Yumi Kajihara, die de Italiaanse Letizia Paternoster en de Poolse Daria Pikulik achter zich hield. Wild had na de scratch geen idee dat ze een rol had gespeeld bij de valpartij waarbij onder anderen de Britse favoriete Laura Kenny-Trott was betrokken. ,,Ik heb niks gemerkt. Op de beelden zag ik later wel dat ik iets afweek, maar dat gebeurt zo vaak.” Ze overwoog even zich de rest van de dag te sparen voor de koppelkoers van zaterdag. “Maar ik geef niet graag op, al wist ik dat een medaille moeilijk zou worden.”

Ze werd vijfde op de temporace en won de afvalrace, waarna er nog steeds zicht was op een podiumplaats. Maar ze moest een ronde winnen, zonder andere kanshebbers mee te krijgen in haar wiel. Het bleek een te zware opgave. ,,De teleurstelling overheerst nu, maar de vorm is goed. Dat geeft wel vertrouwen. Het is jammer dat ik vandaag niet heb kunnen laten zien wat ik kan.”

Wild (37) had op de openingsdag van de WK al het goud gepakt op de scratch. Met Amy Pieters is ze zaterdag titelverdediger op de koppelkoers.

Overige sporten