Cees Bol wint Nokere Koerse.
Volledig scherm
Cees Bol wint Nokere Koerse. © photo: Cor Vos

Zware val Van der Poel in finale Nokere Koerse, Bol bezorgt Sunweb eerste winst

Mathieu van der Poel is in de finale van Nokere Koerse zwaar ten val gekomen. Meteen werd gevreesd voor het einde van zijn voorjaar, maar de schade lijkt toch mee te vallen. Cees Bol won verrassend de sprint op de kasseien.

Max Walscheid (r) en Jay Jai Hindley waren betrokken bij de valpartij. Hier komen ze over de finish.
Volledig scherm
Max Walscheid (r) en Jay Jai Hindley waren betrokken bij de valpartij. Hier komen ze over de finish. © photo: Cor Vos

De 23-jarige Nederlander bezorgde zijn ploeg Sunweb de eerste winst van het seizoen. Achter Bol sprintte de Duitser Pascal Ackermann naar plek 2. Jasper Philipsen uit België werd derde. Fabio Jakobsen, de winnaar van vorig jaar, liet Nokere Koerse dit keer aan zich voorbijgaan.

Mathieu van der Poel was een paar honderd meter voor de finish een van de slachtoffers van een massale valpartij. Sunweb-renner Max Walscheid liet zich midden in het peloton terugzakken nadat hij de sprint aantrok voor Bol. Hij werd daarbij over het hoofd gezien met een enorme crash tot gevolg.

Van der Poel lag minutenlang met zijn arm voor het gezicht op de kasseien. Het medische personeel legde de ongelukkige kopman van Corendon-Circus, die wel aanspreekbaar was, op een brancard waarna hij door een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar blijkt uit de eerste onderzoeken de schade mee te vallen. Waar gevreesd werd voor breuken, is Van der Poel er van afgekomen met schaafwonden en kneuzingen. Hij kan zijn wegprogramma zeer waarschijnlijk afwerken zoals gepland.

Floris Gerts (Tarteletto-Isorex), een ander Nederlands slachtoffer van de valpartij, bleef langer in het ziekenhuis. ,,Hij heeft een gekneusde nek en moet genaaid worden boven en onder zijn oog”, meldde zijn ploeg tegen Sporza. ,,Floris heeft barstende hoofdpijn. We vermoeden dat het een lichte hersenschudding is. Normaal gesproken mag hij vanavond het ziekenhuis verlaten.”

Van der Poel, wereldkampioen veldrijden en Nederlands kampioen op de weg, maakte in februari zijn eerste kilometers op de weg in de ronde van Antalya waar hij de eerste rit won. 

Bol: Op een rode loper

Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Winnaar Cees Bol was verguld met het eerste succes dit seizoen van zijn ploeg. ,,We hebben geen gemakkelijke weken gehad’', bekende de 23-jarige Noord-Hollander op Sporza. ,,We waren onder meer bij veel valpartijen betrokken. Ik ben echt heel blij dat ik nu voor de ploeg voor goed nieuws heb kunnen zorgen.’’

Bol prees het uitstekende werk van zijn ploeggenoten in de tumultueuze finale. ,,Ik werd op een rode loper naar de finish gezet’', verwees hij naar de kleur van de shirts van Sunweb. ,,Het leek op de laatste 50 meter wel een sprint van de stervende zwaan. Maar het is gelukt en dat geeft veel voldoening.’’

Volledig scherm
© Twitter Daan Hakkenberg
Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Overige sporten