Volledig scherm
Dozen worden uitgepakt bij de destijds nieuwe bibliotheek in Wijchen. © Eveline van Elk

Bieb Wijchen: minder bezoekers en leden, meer geld

WIJCHEN De Wijchense bibliotheek heeft een financieel goed jaar achter de rug. Het aantal leden en bezoekers aan de bieb loopt echter - net als op veel plekken elders in Nederland - wel langzaam terug. 

In 2016 kende de bibliotheek nog een tekort van zo'n 4.000 euro, afgelopen jaar is afgesloten met een overschot van 22.000 euro. Het tekort van 2016 had er goeddeels mee te maken dat de bibliotheek in 2015 verhuisd is: enkele onverwachte kostenposten kwamen nog op de balans van 2016. De gemeente geeft jaarlijks een forse subsidie, van 681.000 euro. Daarmee blijft de bieb ook ruim binnen de regel dat er een eigen vermogen van maximaal 10 procent van het subsidiebedrag mag resteren.

Zowel het aantal leden als maandelijkse bezoekers nam vorig jaar iets af ten opzichte van 2016, maar daarmee wijkt de Wijchense bibliotheek niet af van de tendens bij de andere biebs. Vorig jaar 25,7 procent van de Wijchenaren - zijnde 10.400 inwoners - lid van de bibliotheek, een jaar eerder was dat nog 28,6 procent; een daling van zo'n 10 procent van het voorgaande ledenbestand. 

Nuance

,,Maar bij die 10 procent hoort wel een nuance", zegt Caroline Rossen van de Wijchense bibliotheek. ,,We hebben in 2017 een opschoonactie gehouden: iedereen die twee jaar lang z'n pasje niet gebruikt had, verdween uit ons ledenbestand. Dat zijn ook enkele honderden mensen geweest." Waardoor de feitelijke terugval naar schatting eerder de helft bedraagt: zo'n 5 procent. Die terugval komt vooral omdat minder volwassenen zich aan de bibliotheek binden. ,,En dat is zorgelijk: er komen meer mensen op specifieke activiteiten af, zoals taallessen en workshops. Maar we hebben die volwassenen als lid ook hard nodig vanwege hun contributie en dus onze financiële balans." 

De terugloop is in Wijchen is met die naar schatting 5 procent nog steeds aanmerkelijk groter dan in de alle buurgemeenten. Beuningen zag vorig jaar het ledenaantal ten opzichte van 2016 met bijna 2 procent afnemen naar zo'n 5.500 inwoners; Nijmegen noteerde daarentegen vorig jaar zelfs een groei van dik 2 procent. 

Fractie

De bibliotheken in Druten en Beneden-Leeuwen zagen vorig jaar allebei het aantal leden een fractie teruglopen: met 0,6 procent. Ook daar zit de teruggang in de groep 18- tot 60-jarigen; het aantal jeugdleden bleef stabiel terwijl er meer 60-plussers lid werden. 

Het aantal bezoekers per maand daalde in Wijchen ook met dik 8 procent. Afgelopen jaar kwamen per maand gemiddeld 11.900 mensen bij de bibliotheek over de vloer, een jaar eerder waren dat er nog 1.000 per maand meer. De Wijchense bieb wordt mede-draaiende gehouden door de inzet van 61 vrijwilligers en ongeveer tien personen die er stage lopen of er dagbesteding dan wel re-integratie vinden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.