Volledig scherm
Twee planken van de Romeinse waterput, ingepakt in folie en in depot opgeslagen bij de opgraving op Bijsterhuizen. foto: Menno Pols/DG

Bijsterhuizen: complete archeologische tijdbalk

WIJCHEN - Bedrijventerrein Bijsterhuizen, op de grens van Nijmegen en Wijchen, blijkt een bijzonder rijke archeologische vindplaats. Er zijn de afgelopen maanden 'plattegronden' van meer dan dertig huizen gevonden.

Deze week werd een groot huis gevonden uit de midden-bronstijd (1800-1100 voor Christus). Het huis kon gedateerd worden aan de potscherven die in een paalkuil werden gevonden.

Wat Bijsterhuizen zo bijzonder maakt, is dat er op een klein oppervlak bewoningssporen zijn aangetroffen van alle archeologische perioden van 2500 vóór tot 200 ná Christus. "Er zijn bijvoorbeeld huizen gevonden uit de bronstijd, de ijzertijd en de Romeinse tijd", zegt Stijn Heeren van Hazenberg Archeologie, coördinator van de opgravingen. Bijsterhuizen biedt als het ware een complete archeologische tijdbalk van deze regio.

Na de opgravingen volgt een periode van analyse om de vondsten in hun context te plaatsen. "Maar de kans is groot dat Bijsterhuizen een typesite wordt, een opgravingsplek die gebruikt wordt als referentiekader voor alle andere opgravingen in de wijde omgeving."

Op Bijsterhuizen wordt gegraven omdat het bedrijventerrein wordt uitgebreid.